Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/konstrecension-finstamd-motstandsakt-av-jane-wilbraham/

Konstrecensioner

Konstrecension: Finstämd motståndsakt av Jane Wilbraham

Jane Wilbrahams träskulpturer med ”Small arms” i mitten Foto: Carl Henrik Tillberg

Den brittiska konstnären Jane Wilbraham visar sina lågmälda naturstudier ”hemma hos” den tidigare galleristen Eva Livijn i Stockholm. 

Konstrådgivaren och förra galleristen Eva Livijn bjuder någon gång per år hem publiken till en utställning i sin lägenhet vid Karlaplan. I höst är det den brittiska konstnären Jane Wilbrahams akvareller, teckningar och skulpturer som fint fogats in i hemmiljön.

”Vanity project” heter utställningen (visas t o m 12/11, enligt överenskommelse på eva.livijn@futuragallery.se). Men det som Wilbraham uttrycker är knappast fåfänga, utan snarare vilka värden som överkonsumtion hotar. Naturen i första hand. Och i förlängningen förstås hela mänskligheten.

”Small arms” av Jane Wilbraham Foto: Carl Henrik Tillberg

Akvarellerna är lågmälda närstudier av trädgrenar, lavar, insekter. En enda liten vackert fångad mygga, humla eller slända i en tom rymd räcker för att väcka min klimatsorg. Men minst lika raffinerade är hennes små träskulpturer, huvudsakligen gjorda av upphittade träbitar av platan, lind, äpple, päron, körsbär, kvitten.

Wilbraham täljer sina skulpturer med morakniv i ett tidsödande, traditionellt hantverk. En motståndsakt. Det centrala verket ”Small arms” är uppdukat på ett bord. Från vedklabbar sticker det ut minihänder som håller i tillhyggen; allt i från högafflar till mattpiskor. Men den upproriska ”mobben” är omringad av smådjävlar, som sticker upp sina fula trynen ur ”vapenhylsor”. Av återanvända läppstiftshylsor.