Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/konstrecension-lommens-rop-ekar-hos-nils-gunnar-zander/

Konstrecensioner

Konstrecension: Lommens rop ekar hos Nils Gunnar Zander

Nils Gunnar Zander, "Nebulosa". Foto: Nils Gunnar Zander

”Lommens rop” är en omfattande utställning av Nils Gunnar Zander, som avslutar Edsvik konsthalls verksamhet.

Nils Gunnar Zander är en av två konstnärer som fått den svåra uppgiften att avrunda utställningsverksamheten på konkursfärdiga Edsvik  konsthall, vid natursköna Edsviken. Zanders utställning ”Lommens rop” fyller hela det övre planet med ett nittiotal verk i olika tekniker ( t o m 15/9). Lommens siluett skymtar i ett par verk, liksom skuggan av en mansgestalt, och i ett videoverk kopplar Zander samman sina abstraherade bilder med synintryck från naturen.

Titlarna talar om ökenland, saltsjöar, månar och fenomen som norrsken, nebulosor, solflimmer. Zander har rest mycket i Asien och Australien, där han tagit djupa intryck av aboriginernas kultur och de karga, brända landskapen.

Lommens ödsliga rop är utställningens klangbotten, parad med en förundran inför den oändliga rymden ända ner till jordskorpans minsta beståndsdelar. En växelverkan mellan makro- och mikrokosmos.

Zander har en högt uppdriven känsla för materialitet, ursprungligen skolad som keramiker. Det går att njuta av bildytornas skönhet utan att försöka tolka innehållet. Men nog hörs en sorgesång över vår sårade planet.