Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konstrecensioner

Lina Selander på Index, Stockholm

Stillbild ur Lina Selanders ”Lenin’s lamp glows in the peasant’s hut”.
Stillbild ur Lina Selanders ”Lenin’s lamp glows in the peasant’s hut”.
Konstrecension

Konstnär: Lina Selander

Verk: ”Lenin’s lamp glows in the peasant’s hut”

Plats: Index, Stockholm. Visas tom 18/12

Lina Selander forskar och gräver. Genom att sedan ställa olika sorters fynd mot varandra – som historiska citat mot naturvetenskapliga undersökningar – skapar hon alternativa berättelser i form av filmer, böcker och installationer. Gång på gång återkommer hon till frågan om vad fotografi är och hur det påverkar oss.

Det nya verket ”Lenin’s lamp glows in the peasant’s hut” på galleri Index handlar om utopier, katastrofer och minnen. Ljussken och strålning är centrala i berättelsen – och för de fotografier och den film vi ser i själva utställningen.

Selanders titel är ett citat från den sovjetiske pionjärfilmaren Dziga Vertovs ”The eleventh year” från 1928. Sovjet höll på att elektrifieras och lampor skulle lysa i varje stuga. Vertovs film visar bland annat hur man bygger ett kraftverk och denna korsklipper Selander med egna tagningar: från ett öde Tjernobyl, från gruvschakt där silver och kanske uran hämtas upp och med bilder av fossil.

Fossil kan ses som ett slags omedvetna fotografier, märken av vad som inte längre finns. Men fossil vittnar också om katastrofer, precis som den övergivna staden där Tjernobylkraftverket nu finns inkapslat. I utställningen ingår även fotogram som Selander skapat med hjälp av stenar som innehåller uran. Strålningen från uranet reagerar med silversalterna på fotopappret, något som Henri Bequerel upptäckte av en slump 1896, vilket gav honom nyckeln till uranets egenskaper.

Materialet har många ingångar och galleriet bistår med en utmärkt bakgrundstext. Men utställningen rekommenderas varmt även till dem som inte vill fördjupa sig utan bara känna Lina Selanders pendlingar mellan obehag och skönhet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.