Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konstrecensioner

Natura Dentata – Konst och mode i en mörk omfamning på Kulturhuset

Videoinstallationen ”Kaamos”.
Videoinstallationen ”Kaamos”. Foto: Matilda Rahm

Tankeväckande. Mode och konst inspirerad av skoningslös natur

Konst

”Natura Dentata – Konst och mode i en mörk omfamning”

Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm. Visas t o m 18/6.

Det börjar med en skräll, bokstavligt talat. En filminstallation av konstnären Henrik Håkansson där ett träd sprängs i tusen bitar. Jag överrumplas av ljudeffekten och får hjärtat i halsgropen.

Resten av Kulturhuset Stadsteaterns senaste utställning där mode möter konst är mindre explosiv, mer kontemplativ.

Temat är naturens mörka sida. En evig inspirationskälla som på ett eller annat sätt och kickat igång kreativiteten hos det tiotal konstnärer och designer som finns representerade i ”Natura Dentata – Konst och mode i en mörk omfamning”.

Modeaktivisten Minna Palmqvists videoverk ”Intimately Social 5.10” från 2010 pockar på uppmärksamhet med en kvinnotorso av 23 kilo smör som sakta smälter samman och flyter ut i intet. En oangenäm påminnelse om kroppens förutbestämda förfall, om skoningslösheten i tidens gång.

Konstnären Anna-Karin Brus detaljerade collagemålningar som hämtar inspiration i klassiska vanitasmotiv från 1600-talet är också värda att nämnas. Liksom smyckedesignern Märta Mattsson, som framgångsrikt omvandlat döda insekter till glittrande broscher, och Björn Kelltofts militäruniformer som avväpnats med storblommigt Josef Frank-kamouflage. Förutom dessa etablerade kreatörer ryms även ett par tankeväckande examenskollektioner av Beckmansstudenterna Lamija Suljevic och Anna Scholz.

Huvudattraktionen i den lilla samlingsutställningen, där de enskilda objekten genomgående är intressantare än helheten, väntar dock längst in i lokalen. Videoinstallationen ”Kaamos” (finska för polarnattens mörka period) av mode- och mönsterdesignern Martin Bergström i samarbete med fotografen Thomas Klementsson. Missa inte den!

Det är utställningens enda specialgjorda verk. En rumsinstallation med fyra tonsatta filmer där dansande kroppar och torkade växter ur ett antikt herbarium långsamt löses upp inför ögonen på betraktaren. En poetisk påminnelse om hänsynslösheten men också det outgrundligt vackra i naturens kretslopp. Och – om den aldrig sinande kraften i naturen som inspirationskälla i konsten och modet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.