Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Konstrecensioner

"Raw" på Studio 44, Stockholm

Hur låter kroppar och möbler? Marie Kretz ljudvågor skapar mångtydiga bilder..
Konstrecension

Verk: "Raw"

Plats: Studio 44, Stockholm

Studio 44:s glesa samlingsutställning "Raw" på temat kropp tätnar först i Mari Kretz installationsrum. Där visar hon hur kroppsljuden kan se ut. I synnerhet när de leds genom vatten. På hennes stilla vatten­yta bildar ett inspelat hjärtljud en plötslig stjärnform. En riktig stjärnsmäll faktiskt.

På nära håll ser man att varje stråle är uppbyggd av en perfekt geometri bestående av pyttesmå kvadrater med ett korstecken i. Likt mikroskopiska presentpaket med snören om. När strålarna löser upp sig förvandlas kvadraterna till mjuka limpformer och korsen till svastikor. Kors, tänker jag, alltså är svastikan naturens egen uppfinning.

I Mari Kretz ljudinstallation kallad Ta Kymatika (från grekiskan:materia relaterat till vågor) brer vattenytorna ut sig på tre högblanka, belysta ock kritvita bord med högtalare fästade på undersidorna. Hjärtljudets bord är runt till formen med en fot muskulös som ett kroppsorgan.

Det är lätt att tro att vattnets mönster föreställer de bandupptagna hjärt- och lungljuden. Men här är både färgernas ytstruktur och bordsskivornas mått delaktiga i mönsterbildningen. Reflekterade genom andra material hade samma ljudvågor skapat andra bilder. Men fysikalisk trohet är inte Mari Kretz avsikt. Först så småningom förstår jag hennes smärtsamma ärende: att i borden samla upp ljud från kroppar som skadats genom övergrepp, krig och tortyr. I hennes utställningsrum blir det ohörbara hörbart och det osynliga synbart.

Verkets titel anger att konstnären arbetar i en cymatisk ljudbild-tradition, skapad av antroposofen Hans Jenny. På Youtubes länk "Resonance" kan man följa hur andra utövare av kymatiken får pulver och vätskor att anta vilda, vackra och vansinnigt roliga former till ljud av allt från bilar till Beethoven.

Det gör Mari Kretz verk mångtydigt. När kroppsljuden fortplantar sig genom hennes bord får också möbeln kropp. Med ben och fötter, minne och skinn - av färg.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.