Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 22:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kontorsromanen-tva-slipsar-ar-sa-traffande-att-den-blir-trist/

Bokrecensioner

Kontorsromanen ”Två slipsar” är så träffande att den blir trist

Bild 1 av 2 Christer Hermansson.
Foto: Mikaela Hermansson
Bild 2 av 2

Kanske har Christer Hermansson lyckats skildra monotonin på en modern arbetsplats lite väl bra. DN:s Niklas Wahllöf hinner nämligen, trots att ”Två slipsar” är en kort roman, bli uttråkad.

Iterativ är ett av en rad uttryck ur det som en gång avfärdades som ”kanslisvenska” men nu – gärna på svengelska – sprutar in i kontorstillvaron. I näringsliv och förvaltning, från start-ups till legacyaktörer. Påhittade överbyggnader för att skapa sysselsättning och inge en känsla av mening där ingen mening finns.

Som i Christer Hermanssons kontorsroman, som den kallas. Den ”handlar” om Konrad Bayer, administratör i Organisationen och som drömmer om pensionen. 

”Handlar”? Ytterst sällan. Endast när någon av Konrads slipsar (!) har ordet befinner vi oss i framåtrörelse, i någon sorts liv. Annars består varje kort kapitel av en enda scen, ett mejl eller en replikväxling på kontoret. Den ena mer absurd än den andra.

Ödsligheten som Hermansson med minimalistiska grepp framkallar är drabbande.

Likt en drönare hovrar läsaren över en mardröm av gula linoleummattor, kontorsmöbler i bokträ och meningslösa meningsutbyten. Inte ens vädret slipper in i korridorerna. I stället: idel konstruktioner av ingenting, där så fort någonting klämmer sig in genast kvävs:

”Hur mår du, Brautigan?

”Livet är skit.”

”Ja men hur går det med arbetet, det är det jag vill tala om.”

”Jag vill att vi administratörer ska få mer inflytande över vårt arbete. Och att vi får vara med i beslutsprocesserna.”

”Här arbetar vi proaktivt och agilt med utgångspunkt i värdegrunden.”

Ödsligheten som Hermansson med minimalistiska grepp framkallar är drabbande. Människorna är i olika grad avstängda i sin manualtyngda managementtillvaro; den ständigt positiva vd:n, de alltid olyckliga administratörerna. Då och då slänger någon ur sig en filosofisk eller litterär tanke – Karl Marx, Agota Kristof – men den faller direkt död.

Konrad Bayer är inte den enda med tyskt namn här. Kollegerna heter sådant som Becker, Breitner, Baumstark, Buch, och bakom finns väl fördomen om tyskars dille på ordning, reglemente. Men de kunde lika gärna heta Johansson, Smith eller Dupont. För det effektiva, anemiska (men absurt nog rosenkindat hurtiga) helvete som annekterat Organisationen finns överallt. Med teknikutvecklingen är kontorets tid utmätt – varför ska vi gå dit för att chatta med varandra? – så i existensberättigande syfte uppdateras fikonspråket hela tiden.

Trots det ringa omfånget är romanen så massivt deprimerande att man vill gå och lägga sig

Det trista är att det blir trist, Hermanssons sarkastiska tonträff till trots. Och trots det ringa omfånget är romanen så massivt deprimerande att man vill gå och lägga sig. 

Sorgligast är ändå att ”Två slipsar” inte kommer att läsas av de som likt chefen Becker skickar följande mejl: ”Organisationen ligger i framkant och fortsätter iterativt och proaktivt vårt målinriktade arbete utifrån värdegrunden som består av tillit, transparens och tydlighet.”

Och, just det: ”iterativ betecknar (regelbunden) upprepning av en handling”, skriver SAOB.

Läs fler texter av DN:s Niklas Wahllöf 

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt