Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kontroversiell tavla vandaliserad i Moskva

Ilja Repins målning ”Ivan den förskräcklige dödar sin son den 16 november 1581” (1885).
Ilja Repins målning ”Ivan den förskräcklige dödar sin son den 16 november 1581” (1885). Foto: Bridgeman Art Library/IBL

En 37-årig man har gripits för skadegörelse av Ilja Repins berömda målning ”Ivan den förskräcklige dödar sin son” på Tretjakovgalleriet i Moskva. Ryska nationalister avskyr konstverket, men den misstänkte skyller på alkohol. 

37-åringen togs på bar gärning efter att ha tagit en stolpe och attackerat oljemålningen. Slagen förstörde en skyddande glasskiva och orsakade tre revor i tavelduken samt en skada i ramen innan mannen kunde övermannas.

Polisen har sagt till ryska medier att den misstänkte först angett ”historiska skäl” till sitt angrepp, men i senare förhör skyller han det på vodka. Han hävdar att han normalt inte dricker alkohol, men att han i museirestaurangen konsumerat ”100 gram” vodka och att det slog slint.

”Ivan den förskräcklige dödar sin son den 16 november 1581” (1885) avbildar den ödesmättade stunden efter att den ökände tsaren tagit sin spira och utdelat dödande slag mot sin sons huvud, tsarevitj Ivan. En långvarig konflikt om både krig och kärlek låg bakom det våldsamma tilltaget, en av en lång rad illgärningar som gav honom det osmickrande öknamnet.

Patriotiska revisionister har ifrågasatt historieskrivningen som delvis bygger på vittnesmål från närvarande Boris Godunov som själv blev tsar 17 år senare. Tavlan vandaliserades 1913, men då levde konstnären Ilja Repin och kunde återställa verket tillsammans med restauratörer. För fem år sedan protesterade ultranationalister mot tavlan varpå museet svarade med att förstärka dess skydd.

Läs mer: Putin hyllas med Ivan-staty

På senare år har konservativa krafter försökt vända på den vedertagna bilden av Ivan som beryktad tyrann och man har vänt sig till den rysk-ortodoxa kyrkans ledning för en osannolik helgonförklaring. 2016 restes Rysslands första officiella staty av tsar Ivan i staden Orjol och den har följts av fler, bland annat i Moskva förra sommaren.

Läs mer: Symbolen för Putins nationalism

– Många forskare tror att han inte dödade någon alls och att [mordet på sonen] diktades ihop av det påvliga sändebudet som kom till Ryssland för att förhandla och göra ortodoxa Ryssland till katolska Ryssland, sade Vladimir Putin i samband med statyinvigningen i Moskva enligt Moscow Times.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.