Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/krigsdramat-1917-basta-film-pa-baftagalan/

Kultur

Krigsdramat "1917" bästa film på Baftagalan

”1917”-regissören Sam Mendes med priset för bästa regi.
”1917”-regissören Sam Mendes med priset för bästa regi. Foto: Adrian Dennis/AFP

Första världskrigsdramat ”1917” blev den stora vinnaren på söndagskvällens Baftagala. Filmen tilldelades priset för bästa film och Sam Mendes fick utmärkelsen för bästa regi.

Kvällen kom även att handla om kritiken mot galans brist på mångfald.

TT Text

”1917” prisades sju gånger på Baftagalan, Storbritanniens mest prestigefyllda filmutmärkelse, bland annat även för bästa foto.

Läs mer: ”1917” en hjältesaga omöjlig att ta på allvar 

Filmen ”Joker”, med Joaquin Phoenix i huvudrollen som superhjälten Batmans maniskt skrattande och anarkistiske clown-nemesis, var nominerad i elva kategorier. Det slutgiltiga antalet priser stannade vid tre, för bästa manliga skådespelare (Phoenix) samt bästa filmmusik och casting – en ny kategori i sammanhanget.

Amerikanska skådespelaren Renee Zellweger återförenades med sin motspelare i ”Bridget Jones dagbok”, Hugh Grant, när den senare delade ut priset för bästa kvinnliga skådespelare som gick till Zellweger för hennes insats i filmen ”Judy”.

Förhandsdiskussionerna kring årets Baftagala har även kretsat kring faktumet att regikategorin helt saknat kvinnliga nominerade samt att inga svarta skådespelare fått några nomineringar i huvud- och birollskategorierna.

Bristen på mångfald kritiserades av prins William, som är ordförande i organisationen British Academy of Film and Television Arts som arrangerar galan.

– Vi befinner oss i en situation där vi måste göra mer för att öka mångfalden i den här sektorn. Det kan ju bara inte vara i sin ordning, sade han i ett tal under ceremonin.

Åsikten delades av Joaquin Phoenix, som utnyttjade sin tid vid prispodiet till reflektion.

– Jag känner mig kluven. Många av mina skådespelarkollegor som förtjänar den här äran har inte samma privilegium som jag. Jag anser att vårt budskap till människor med annan etnisk bakgrund är tydligt: Ni är inte välkomna här, sade han.

– Jag tror inte att någon vill ha särbehandling, men de vill få erkännande och uppskattning för sitt arbete. Jag försöker inte vara självgod, jag är en del av problemet.