Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kriminalvarden-dementerar-ryktena-om-asap-rockys-situation-i-haktet/

Kultur

Kriminalvården dementerar ryktena om ASAP Rockys situation i häktet

Bild 1 av 2 Kronobergshäktet i Stockholm.
Foto: Niclas Sandberg/Pressbild
Bild 2 av 2 Häktningen av hiphopstjärnan ASAP Rocky i Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren

Kriminalvården dementerar rykten som sprids kring svenska häkten i en artikel av amerikanska TMZ. Detta efter att sajten publicerat obekräftade påståenden om att hiphopstjärnan ASAP Rocky hålls inlåst under ”inhumana förhållanden”.

Även artistens manager hävdar att personal i häktet brutit mot mänskliga rättigheter genom att först inte låta artisten träffa den amerikanske konsuln. 

– För att exemplifiera så dricker både personal och intagna samma kommunala kranvatten, säger Fredrik Wallin, chef för Kronobergshäktet.

Artisten ASAP Rocky och två andra män sitter häktade i Stockholm, misstänkta för misshandel. Fallet har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt, samtidigt som flera andra rappare hotat med att bojkotta Sverige: ”Inget mer Sverige för mig, någonsin”, skrev exempelvis rapparen Tyler the Creator på Twitter.

Läs mer: Artistduo hotar med Sverigebojkott 

Ryktesspridningen om händelserna är omfattande och på tisdagen publicerade även amerikanska TMZ en artikel med påståenden om artistens situation i häktet. Sajten, som hänvisar till ”källor med direkt kännedom” om ASAP Rockys situation skriver att han hålls inlåst under ”chockerande inhumana förhållanden”. 

TMZ påstår bland annat att artisten tvingas sova på en yogamatta, att en annan person som är häktad kastar avföring, att vattnet inte är rent och att maten inte är ätbar.

Artikeln har fått stor spridning i sociala medier och återgetts av flera andra amerikanska sajter. Kriminalvården, som ansvarar för landets häkten, har också mottagit flera telefonsamtal kring uppgifterna, uppger pressavdelningen för DN. 

– Från svensk kriminalvård får vi inte kommentera enskilda klienter, men vi kan dementera den bild av Kronobergshäktet som beskrivs i artikeln från TMZ. För att exemplifiera så dricker både personal och intagna samma kommunala kranvatten, säger Fredrik Wallin, chef för Kronobergshäktet, i ett uttalande till DN på tisdagen.

Läs mer: DN:s Anton Säll testade Kronobergshäktet vid återinvigningen 2017 

Flera andra påståenden kring artistens situation i häktet spreds under helgen i ett Instagraminlägg av rapparen ASAP Ferg, som precis som ASAP Rocky är medlem i hiphopkollektivet ASAP Mob. Han hävdade bland annat att artisten inte får ringa telefonsamtal. Det stämmer inte, då tingsrätten beslutade att artisten inte skulle åläggas restriktioner under tiden i häktet. 

I artikeln från TMZ finns också uppgifter om att amerikanska diplomater först ska ha blivit nekade att träffa ASAP Rocky i häktet. Uppgifterna har inte bekräftats, men artistens manager uppger i en intervju med Expressen att konsuln först inte fick träffa artisten.

– Det är ett brott mot artikel 36 i Wienkonventionen. Så han (konsuln reds. anm.) protesterade men de vägrade ändå och sa att han fick komma tillbaka nästa dag, först då fick han träffa dem. Det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Vi är mycket bekymrade över detta, säger managern John Ehmann till Expressen. 

Vidare hävdar managern att tiden i svenskt häkte kostar artisten ”miljontals dollar”. 

– Rocky är en internationell superstjärna och en stor del i hans affärsverksamhet är turnerandet. Nu i sommar är då han ska få in merparten av årets intäkter. Men turnerandet är också marknadsföring för honom, det är viktigt att nå de här marknaderna så det är av högsta vikt att han fortsätter turnera, säger managern. 

Artistens team har nu valt att ta hjälp av kändisadvokaten Slobodan Jovicic som ställer sig mycket kritisk till att ASAP Rocky sitter häktad. 

– Är det proportionerligt att låsa in någon i väntan på en eventuell rättegång där han mycket väl kan bli friad av den enda anledningen att personen inte är svensk medborgare? Ett sätt att se på det här är att vi inte ska särbehandla internationella stjärnor, men den andra sidan av det myntet är att fråga sig om det verkligen är rimligt att tro att Rocky skulle fly och riskera att inte kunna resa till Europa igen? Hans affärsverksamhet skulle förstöras, säger Slobodan Jovicic till Expressen. 

En talesperson för amerikanska ambassaden i Stockholm uppgav i förra veckan för DN att man hört rapporter om att flera amerikanska medborgare gripits i Stockholm.

– USA:s utrikesdepartement och våra ambassader och konsulat i utlandet har ingen viktigare uppgift än skyddet för amerikanska medborgare som befinner sig utomlands, sade talespersonen då. 

På grund av skyddet för personlig integritet hade ambassaden inga ytterligare kommentarer att lämna i ärendet, sade talespersonen. Utrikesdepartementets presstjänst uppgav också att man inte hade några uppgifter om kontakter mellan svenska och amerikanska myndigheter som rör ärendet.

DN söker ASAP Rockys advokat, Henrik Olsson Lilja. Artisten har nekat till brott.