Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Krismöte i Svenska Akademien på söndagen

Anders Olsson utanför Börshuset på torsdagen.
Anders Olsson utanför Börshuset på torsdagen. Foto: Hampus Andersson

Svenska Akademien har krismöte på söndagen efter den senaste tidens turbulens, säger direktören Anders Olsson till Expressen. 

Sara Stridsberg ifrågasatte på lördagen i ett uttalande till DN om beslutet att avsätta Sara Danius var formellt giltigt. ”Spelet är inte förlorat”, menade Stridsberg.  

Som DN avslöjade på lördagen har Sara Stridsberg rest frågan om torsdagens beslut i Akademin – där kompromissen för att komma vidare blev att både den ständiga sekreteraren Sara Danius och den ifrågasatta ledamoten Katarina Frostenson avgick – är formellt giltigt. 

För Expressen bekräftar direktören Anders Olsson, som är tillförordnad ständig sekreterare efter Danius, att man har kallat till krismöte i Akademien. 

– Vi har krismöte här i helgen, så jag måste förbereda det, säger Anders Olsson till Expressen.  

Efter torsdagens beslut, där Sara Danius fick silkessnöret, har en landsomfattande kampanj för henne startat, där både män och kvinnor valde att posera på bild klädd i hennes signaturplagg knytblusen.

– Hon har länge varit en väldigt populär röst utåt för Akademien, hon är en väldigt skarp litteraturvetare med elegans både vad gäller formuleringar och kläder. Hon har visat intresse för mode och fotografi och även berättat öppet om sin cancer. Hon har nästan blivit en folkkär intellektuell, säger Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet till Expressen.

DN söker Anders Olsson för en kommentar. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.