Kultursektorn får 500 miljoner kronor i akut stöd för att dämpa effekterna av coronakrisen. Dramaten, Operan och de statliga museerna omfattas inte av stödet.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-23 06:21
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/krispaket-pa-1-miljard-kronor-till-kultur-och-idrott/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Regeringsbeslutet att begränsa offentliga evenemang som konserter, föreställningar och festivaler har försatt kulturlivet i djup ekonomisk kris. Kulturvärlden har efterlyst ett stort krispaket.
Nu har Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna enats om ett akut stöd på en miljard kronor till kulturen och idrotten. Kulturen tilldelas 500 miljoner för att lindra effekterna av coronavirusets spridning.
– Det är få sektorer som är så beroende av att människor samlas och möts som kulturen och idrotten, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens under fredagen.
Läs mer: Idrotten får 500 miljoner kronor i stöd

Krispaketet gäller både små och stora aktörer och ska även kunna gå till frilansare inom kultursektorn. Statliga myndigheter ska inte omfattas av stödet.
Hur säker är du på att de här pengarna verkligen kommer till dem som bäst behöver?
– Nu ska vi titta på detaljerna för hur det här ska fördelas. Det är viktigt att de myndigheter som är vana att fördela ut stöd inom kulturen och idrotten och känner verksamheterna också kan se till att de här pengarna går till dem som bäst behöver det i det här läget, säger Amanda Lind.
Varför omfattas inte Dramaten, Operan och de statliga museerna av det här stödpaketet?
– Detta stöd har vi sagt ska gå till föreningar, arrangörer och enskilda kulturskapare runt om i landet. De drabbas hårt av coronavirusets effekter. Sen är vi medvetna om att de statliga institutionerna som Dramaten, Operan och de statliga museerna, också har en väldigt svår situation nu men där får vi återkomma, säger Amanda Lind.
Christer Nylander (L), ordförande i riksdagens kulturutskott, framhåller att kultursektorn har tagit ett stort ansvar. Han är osäker på om krispaketet räcker på längre sikt:
– Vi får följa utvecklingen och se om det behövs mer framöver. Min bedömning är att vi långsiktigt står inför en jätteutmaning. Jag tror att vi kommer att få det svårt att lösa det här på lång sikt och att vi kommer att få göra ännu mer, säger Christer Nylander.
Hur menar du?
– Stora delar av kulturen var väldigt skör redan innan det här hände. När man dessutom inte får några biljett- eller publikintäkter så kommer flera av dem få det riktigt svårt att överleva. Så krasst är det. De hade det jobbigt redan innan.
Klys, som samlar 14 medlemsorganisationer och nära 30.000 yrkesverksamma personer i den svenska kultursektorn, meddelar att de kommer fortsätta föra dialog med kulturdepartementet och kulturmyndigheterna om den närmare utformningen av krispaketet.
– Klys ser regeringens krispaket som ett viktigt första steg som visar att de har lyssnat på oss. Vi välkomnar att regeringen vill anförtro sakmyndigheterna på området uppdraget att fördela stöd till de kulturaktörer som behöver det som mest just nu, inte minst kulturskapare, skriver Klys verksamhetsledare Ulrica Källén i en kommentar till DN.
Den svenska livemusikbranschen ser positivt på krispaketet:
– Vi tycker att det är grymt bra med det stöd som man i dag aviserat och tycker att man har lyssnat på våra idéer och förslag och varit snabba i hanteringen. Det handlar om att ta oss igenom detta nu och sedan att få fart på livemusiken så fort som möjligt, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live.
Folkets Hus och Parker välkomnar regeringens beslut.
– Äntligen, det är ett mycket positivt besked. Det är också viktigt att såväl frilansande kulturutövare som arrangörer och ideella föreningar omfattas. Bra att kulturministern redan nu säger att detta är ett första akut stöd och kan komma att följas av flera insatser, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker, i ett uttalande.
Folkets Hus och Parker väntar dock med oro på ett besked om Svenska Filminstitutet får medel för att stötta landets blödande biografer.
–Vi har 150 biografer som nu håller andan och väntar på besked. Vi hoppas att det inte dröjer, säger Calle Nathanson.
Teaterförbundets ordförande SImon Norrthon är emellertid osäker på om pengarna kommer att räcka.
– Den hela miljarden som blev den halva miljarden. Jag är glad för att det kommer något, men önskar det hade varit tydligare för det står filmbolag och stampar med fötterna och undrar hur de ska rädda sina produktioner, säger Simon Norrthon till TT.
– Det är ett krisläge, ett adrenalinpåslag. Jag tror tyvärr inte pengarna kommer räcka. Hade kulturen varit starkare rustad från början hade det funnits en annan möjlighet att hantera det här. Hade det varit en miljard hade det sett bättre ut, säger Norrthon.