Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ann Petréns ord om Benny Fredriksson ringer i mitt huvud

Benny Fredriksson
Benny Fredriksson Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Kristina Lindquist om Benny Fredrikssons besked att sluta på Kulturhuset Stadsteatern.

”Jag tror inte han kan driva teatern hårdare nu. Det slags konst som föds ur långsamma processer existerar inte längre här.” (Expressen, 23/6 2013)

Skådespelaren Ann Petréns ord om Benny Fredriksson har ringt i huvudet de senaste dagarna. Han skulle precis ta över hela Kulturhuset och intervjuades om den enkla klassbakgrunden och försäljningssiffrorna han följde som en börsmäklare på Wall Street. Och så det som mest antyds – en ledarstil som krossar människor. 

Själv har Fredriksson förklarat de usla siffrorna i medarbetarundersökningar med de anställdas passion för sina yrken.

Läs mer: Benny Fredriksson slutar på Kulturhuset Stadsteatern

Enligt de berättelser som framkommit i Aftonbladet handlar det snarare om att Fredriksson är en ”oberäknelig diktator som pressat fram en abort, sextrakasserat personal och upprepade gånger låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd” (5/12).

Läs mer: Kommentarer: ”Benny Fredriksson tog konsekvenserna av en ’skum’ granskning”

Nu avgår han. Och det ”med gott samvete”, enligt ett pressmeddelande från Kulturhuset Stadsteatern. Men för den som haft minsta insyn i det stora huset vid Sergels torg kommer talet om skräckvälde knappast som en överraskning. Det är som i andra avslöjanden, en diffus och spridd kunskap som funnits i åratal men som inte kunnat materialiseras med mindre än kollektivets massiva kraft. Och kanske är det här vi ser det verkligt omvälvande i den spretiga rörelse som fötts denna höst, när de maktstrukturer som ligger bakom och möjliggör övergrepp – och som uppfattats som naturlagar – plötsligt tycks möjliga att rubba.   

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.