Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Det har aldrig funnits en nazism bortom våldet

”Tisdagens attack mot dessa ensamma ungdomar bekräftar det vi redan vet – att det inte finns någon nazism bortom våldet.” Kristina Lindquist skriver om attacken mot de sittstrejkande utvisningshotade afghanska ungdomarna igår.

”Kom hit snälla”

Redan tidigare på dagen hade vädjan skickats runt på sociala medier. Ett rop om vuxen närvaro på den sittstrejk som utvisningshotade afghanska ungdomar genomför på Mynttorget. De strejkar för att inte skickas till ett av världens farligaste länder, till en plats som de på goda grunder är övertygade om kan innebära döden. Dit UD avråder alla svenskar från att åka.

Så, ungdomarna sover på marken utanför Sveriges riksdag, och skickar ut en bön om att någon ska vaka över dem.

De fick något annat. Strax efter klockan åtta attackerades sittstrejken med rökbomber av medlemmar ur Nordisk ungdom, av allt att döma. Polisen pekar inte ut någon grupp, men på bilder från händelsen syns tröjor med den nazistiska organisationens symbol. Ögonvittnen säger också till Svenska dagbladet att våldsverkarna skanderade ”Nordisk ungdom”.

Läs mer: Ingen gripen för nazistattack mot flyktingar på Mynttorget

Tisdagens attack mot dessa ensamma ungdomar bekräftar det vi redan vet – att det inte finns någon nazism bortom våldet. Kanske är det bristande insikter om detta som gör debatten om nazisternas närvaro på diverse arenor så skev. Att man utgår från att det finns ett slags teoretisk nazism som kan samexistera fredligt med det omgivande samhället, när det akuta och fysiska hotet mot andra människor är det som utgör kärnan i denna ideologi, dess själva väsen.

Den som kommer i vägen får akta sig. När Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun på första maj fick 50 flyktingungdomar evakueras från sina hem och bo på annan ort. Under Almedalsveckan tvingades den traditionsenliga Mångfaldsparaden flytta på sig för att polisen på grund av NMR inte kunde garantera säkerheten.

Som skribenten Isobel Hadley-Kamptz var inne på tidigare i sommar (Medievärlden 8/6) finns i botten av detta ett slags uppfattning att fri- och rättigheter inte kan hamna i konflikt med varandra. Men konflikten finns, och gäller högst konkret ”nazisternas demonstrationsrätt mot andra människors frihet och omedelbara säkerhet” .

I dag kan DN avslöja att NMR även planerar en demonstration genom Göteborg mitt under Bokmässan, och hoppas på ”den största ’nationella’ demonstrationen i Göteborg sedan andra världskriget”. Polisens jurister tittar just nu på ärendet, och har – om någon undrar – möjlighet att säga nej ”av hänsyn till ordning och säkerhet”, som det uttrycks i grundlagen. Varför inte hänvisa nazisterna till ett tomt fält utanför stan?

Läs mer: Flyktingar stannar på Mynttorget tills generaldirektören kommer

Varje land har ett vägval att göra i relation till grupper som vill krossa demokratin. Hédi Fried, författare som överlevde Förintelsen, landade efter Almedalen i att organisationer som Nordiska motståndsrörelsen bör förbjudas (DN 9/7). Vi som inte tror på förbud har en större och kanske svårare uppgift – att hävda nazisters rätt att demonstrera utan att det går ut över andra människor. Som det ser ut nu håller vi på att misslyckas.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.