Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Få saker är lika skrämmande som manlig aggressivitet

Other: Scope Features / IBL Bildbyrå

I konstens namn kan man ursäkta mycket. För mycket? Det manliga våldet hotar på allvar. Det kan man inte trolla bort. 

”Det känns som att man exploderar. Som att man vill ha sönder hela världen.”

Jag lyssnar på Psyketpodden och ryser. Avsnittet handlar om ilskans väsen och jag påminns om att få saker är lika skrämmande som manlig aggressivitet. Jo, jag vet att ”kvinnor också” och att ”inte alla män” och så vidare. Men i ett samhällssystem där män står för en förkrossande andel av alla våldsbrott tvingas kvinnor på ett kollektivt plan förhålla sig till mäns aggressivitet, räkna med den.

Läs fler krönikor av Kristina Lindquist 

Så kan även utbrott hos närstående män utan våldstendenser väcka obehag. Vänner, partner, chefer som ryter åt döda ting som ett kärvande cykellås eller en tuggande skrivare har väl inget med mig att göra? Nej. Men det som blottas är en potential, ett eko från det våldskapital som står inskrivet i den sociala mansrollen.

Nå, det är tydligt att toleransen för aggressivitet varierar. Den brittiska kulturteoretikern Sara Ahmed har till exempel skrivit om hur lite det krävs för att en svart kropp ska uppfattas som våldsam. Och hela Black lives matter-rörelsen kan ju ses som en reaktion på att afroamerikaner tillskrivs en inneboende aggressivitet som används för att legitimera dödligt våld mot dem.

I arbetarklassmannens hypermaskulinitet blir det aggressiva både trashigt och lockande, som en del av en kulturell vurm för våldet som något ursprungligt och icke-förljuget. Författaren Isobel Hadley-Kamptz skriver i den utmärkta essäsämlingen ”Om sport och våld” (Timbro förlag, 2017) mångfacetterat om frågan och hymlar inte heller med sin egen fascination: ”Våld innehåller liv, en exakthet, en punkt i världen som står stilla när allt annat rusar”.

Tankarna går till Chuck Palahniuks 90-talsklassiker ”Fight club” och dess bild av våldet som renande i en lögnaktig tid. Jag har tidigare skrivit om hur Ruben Östlunds ”The square” saluför ett budskap om hur civilisationens hyckleri utmanas av det ärliga barbariet (DN 12/9), och i dagarna kunde SVT:s Kulturnyheterna berätta om att filmens grymtande apman väckts till liv för invigningen av ett galleri. Det låga ursinnet ska förlösa konsten?

I flera av uppropen runt #metoo har det mycket riktigt låtit som att den manliga aggressionen accepteras som en eftergift åt konstnärlig kvalitet. I #tystnadtagning talas om en ”manligt kodad genikult som sen Ingmar Bergmans tid låtit manliga genier komma undan med vilka beteenden som helst så länge det de skapar har hög konstnärlig höjd” (SvD 8/11). Teaterkritikern Lars Ring resonerar i en intressant kommentar om den strävan efter ”äkthet” som länge dominerat de svenska scenerna. För om alla uttryck ska vara personligt genomlevda kan repetitionerna ”förvandlas till sexuella fälttåg, för män som varken kan eller anses behöva behärska sig — utan i stället leva ut, pröva på och gå så långt man vill” (10/11). 

Och vem vet, kanske går aggressiviteten verkligen hand i hand med det sublima i konsten. Den store Keve Hjelm kopplas till exempel ofta ihop med tanken om en ”skapande ilska”.

Men jag har ett annat förslag. Kan bilden av manlig aggressivitet som intimt förbunden med det mästerliga blivit så etablerad att den lurar ögat? Det är nämligen uppenbart att det finns svinande skådespelare och regissörer som inte direkt är... tja, genier. Så kan en habil eller rentav medioker teaterman slå i omgivningen att han måste vara briljant. Varför skulle han annars få hålla på sådär?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.