Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 09:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kristina-lugn-fran-tierp-till-prinsessbrollop/

Kultur

Kristina Lugn: Från Tierp till prinsessbröllop

01:13. Författaren och akademiledamoten Kristina Lugn är död. Lugn var ledamot i Svenska Akademien sedan 2006.

Kristina Lugn blev något så sällsynt som en genuint folkkär poet. Hennes mörkt humoristiska dikter och pjäser om kärlek och ensamhet i ett normalitetsivrande Sverige lämnade ett djupt avtryck hos en stor läsekrets. Men hon verkade också som teaterchef och samtalsledare i tv.

1948

Föds den 14 november i uppländska Tierp som Gunhild Bricken Kristina Lugn. Växer upp i Skövde där hennes far Robert Lugn tjänstgör som officer, sedermera generalmajor, vid Skaraborgs regemente. Lugn går på gymnasiet på Statens normalskola för flickor och läser sedan vidare på universitetet i Uppsala och Stockholm.

1972

Debuterar som poet med diktsamlingen ”om jag inte”. Det är den första av totalt åtta samlingar som ska komma att göra Kristina Lugn till en folkkär poet. Redan tidigt i karriären utkristalliseras några av Lugns centrala teman: döden, ensamheten, normaliteten. Men också ironin och den svarta humorn.

Kristina Lugn vid skrivmaskinen i mitten av 70-talet.
Kristina Lugn vid skrivmaskinen i mitten av 70-talet. Foto: TT

1983

Får sitt stora genombrott med diktsamlingen ”Bekantskap önskas med äldre bildad herre” som gör henne till en av det litterära 80-talets fixstjärnor. Diktsamlingen hämtar inspiration ur kontaktannonsernas balansgång mellan längtan och rädsla och innehåller den kända dikten om Liselott och hennes mamma.

Kristina Lugn dricker en kopp kaffe 1984.
Kristina Lugn dricker en kopp kaffe 1984. Foto: Roger Tillberg/TT

1987

Fångas upp av SVT och blir en av tre kedjerökande och svärande programledare i den kontroversiella svenska samtalsserien ”Oförutsett” tillsammans med Jörn Donner och Bert Karlsson. I efterhand berättar Lugn om hur hon vantrivdes med programkonceptet, men inspirerar samtidigt Robert Aschberg till TV3-klassikern ”Diskutabelt”.

1997

Kristina Lugn är även yrkesverksam som dramatiker och gör stor succé på bland annat Dramaten. 1997 tar hon över Teater Brunnsgatan Fyra efter vännen Allan Edwalls bortgång. På teatern har flera av hennes mest spelade senare pjäser urpremiär, bland annat ”Rut och Ragnar”, ”Nattorienterarna” och ”Titta en älg”.

Allan Edwall och Kristina Lugn från tiden för deras samarbete på teater Brunnsgatan.
Allan Edwall och Kristina Lugn från tiden för deras samarbete på teater Brunnsgatan. Foto: Anette Nantell

2006

Efter författaren Lars Gyllenstens död väljs Lugn in i Svenska Akademien. ”Nu sitter hon på stol nr 14, den geniala Kristina Lugn, hon som vrider och vänder på orden lika skickligt som en gång Hjalmar Gullberg”, skriver DN-kritikern Sara Danius om valet och fortsätter: ”Har farbröderna i Akademien alltså blivit klokare? Förmodligen.”

Kristina Lugn lämnar över pennan till ständige sekreteraren Horace Engdahl sedan hon skrivit på som ny ledamot av Svenska Akademien.
Kristina Lugn lämnar över pennan till ständige sekreteraren Horace Engdahl sedan hon skrivit på som ny ledamot av Svenska Akademien. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

2010

Lugns status som nationalpoet cementeras när hon får uppdraget att skriva texten till ett nyskrivet musikverk som ska framföras under vigseln mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel i juni. Verket får titeln ”Vilar glad. I din famn” och musiken komponeras av Benny Andersson. Verket framförs av bland andra Orsa spelmän i Storkyrkan. 

Skådespelarna och upphovsmakarna bakom musikalen "Hjälp sökes":Benny Andersson, Kristina Lugn och Lars Rudolfsson.
Skådespelarna och upphovsmakarna bakom musikalen "Hjälp sökes":Benny Andersson, Kristina Lugn och Lars Rudolfsson. Foto: Erich Stering

2020

Lördagen den 9 maj kommer beskedet att Kristina Lugn har avlidit. Hon blev 71 år.