Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kristina Lugn kritiserar kulturminister i knytblus

Kristina Lugn ser inte med blida ögon på kulturministerns val att ikläda sig knytblus.
Kristina Lugn ser inte med blida ögon på kulturministerns val att ikläda sig knytblus. Foto: Jessica Gow / TT

”Ett oerhört upprörande tilltag av en kulturminister.” Så ser akademiledamoten Kristina Lugn på att Alice Bah Kuhnke (MP) sällat sig till raden av kvinnor som solidariserat sig med Sara Danius genom att ikläda sig symbolplagget knytblus.

Stödet för Danius, som i torsdags lämnade posten som Svenska Akademiens ständiga sekreterare, växte sig snabbt starkt då hundratals kvinnor – och även en del män – fotograferade sig iklädda knytplagget.

Författaren Kristina Lugn ogillar dock kultur- och demokratiminister Bah Kuhnkes beslut att bli en i raden. I ett mejl till SVT:s ”Kulturnyheterna” skriver hon:

”Jag tycker – det är väl? – ett oerhört upprörande tilltag av en kulturminister. Hon har inte ens försökt få faktaunderlag, såvitt jag vet. Det måste – förhoppningsvis – vara ett allvarligt tjänstefel.”

SVT Nyheter rapporterar även att Lugn skickat ett mejl i frågan till regeringskansliet i vilket hon ifrågasätter Alice Bah Kuhnke agerande. Författaren uppger att hon inte fått något svar.

DN har sökt Alice Bah Kuhnke, som genom sin pressekreterare meddelar att hon avböjer att kommentera.

Läs mer: ”Knytblusen utmanar de manliga dinosaurierna”

Läs mer: ”Företag måste vara extremt tydliga i sitt stöd”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.