Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kristina Lugn om Kulturprofilen: ”Vad han gjorde mot unga tjejer, det är sant”

01:14. Svenska Akademiens ledamot Kristina Lugn uttalar sig för första gången om anklagelserna mot Kulturprofilen.

Svenska Akademiens ledamot Kristina Lugn uttalar sig för första gången om anklagelserna mot Kulturprofilen. Till den franska tv-kanalen TF1 säger hon att det hela är en ”väldigt sorglig historia”. 

– Vad han gjorde mot unga tjejer, det är sant, säger Kristina Lugn.

Ledamoten och poeten Kristina Lugn uttalar sig i nyhetsprogrammet ”Sept à huit” som sändes på söndagskvällen i franska TF1. Reportaget handlar om höstens händelser kring Kulturprofilen, som under flertalet år haft nära band till Svenska Akademien. 

Reportaget spelades in tidigare i år, och kanalens team var då på plats i Stockholm i samband med en av Akademiens sammankomster. Reportern talar med Kristina Lugn i Gamla stan, bland annat utanför restaurangen Den gyldene freden där ledamöterna traditionsenligt äter middag efter sammankomsterna.

Kristina Lugn säger först till TF1 att hon inte kan uttala sig om Kulturprofilen. Hon svarar sedan på en uppföljande fråga om huruvida händelserna inte är intressanta:

– Jo, det är det. Det är en väldigt sorglig historia. Hur vi blev inblandade, det är under utredning. Jag kan inte säga något om det. Allt jag kan säga är att jag litar på Kulturprofilens hustru, säger Kristina Lugn.

TF1: Men du litar inte på Kulturprofilen?

– Kanske inte. Jag vet inte, jag vet inte, säger Kristina Lugn på franska.

TF1:s reporter träffar senare samma kväll Kristina Lugn på nytt, denna gång utanför restaurangen. Samtalet är filmat på avstånd och Kristina Lugn svarar då på ett par frågor om Kulturprofilen.

– Det är sant vad de säger om honom. Det är sant. Vad han gjorde mot unga tjejer, det är sant. Men Akademien var inte inblandad i det. Vi är inte inblandade.

TF1: Varför tror du att det är sant? Har du sett något?

– Jag menar, det är väldigt känt bland unga författare. Jag kan inte prata. Om jag börjar prata med dig, då kan jag förstöra allting, för mig själv och för alla.

Anklagelserna mot Kulturprofilen framkom första gången i en granskning av DN, som publicerades i slutet av november förra året. 18 kvinnor berättade att mannen ska ha utsatt dem för sexuella övergrepp och trakasserier, och flera av händelserna ska ha skett i Akademiens lägenheter i Stockholm och Paris. 

Svenska Akademien bröt dagarna därpå allt samarbete med den kulturscen, här kallad Klubben, som ägs av Kulturprofilen och hans hustru, som också är akademiledamot. Ständiga sekreteraren Sara Danius sade i ett uttalande att ”ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli har utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling” av Kulturprofilen. 

Advokatbyrån Hammarskiöld & Co har de senaste månaderna, på uppdrag av Svenska Akademien, genomfört en utredning över varje ledamots koppling till Kulturprofilen och Klubben. Utredningen har ännu inte redovisats, och under tiden har ledamöterna i Svenska Akademien fått instruktioner om att inte uttala sig kring händelserna. 

Kulturprofilen har genom sin advokat Björn Hurtig meddelat att han nekar till samtliga anklagelser som riktats mot honom, även de uppgifter som Svenska Akademien har presenterat. Björn Hurtig har tidigare sagt att mannens liv ”slagits i spillror” till följd av anklagelserna. 

– Det är svårt att veta vem i Svenska Akademien som påstått det, och oavsett vilket är Svenska Akademien bara ett samlingsnamn. Alla former av oönskade kontakter på det sätt som påstås tillbakavisas av honom. Där nekar han i sten, sade Björn Hurtig i en intervju med DN i februari.

Kammaråklagare Christina Voigt leder förundersökningen mot Kulturprofilen. Hon meddelade i mitten av mars att sju anmälningar mot mannen avskrivits, dels eftersom flera fall var preskriberade, dels att det i andra fall inte har gått att bevisa vad som har hänt. Utredningen pågår fortfarande i minst ett fall. 

DN har sökt Kristina Lugn, Sara Danius, Kulturprofilen och hans advokat utan resultat.

Detta har hänt

21/11: 18 kvinnor vittnar i DN om att Kulturprofilen utsatt dem för sexuella trakasserier och övergrepp.

23/11: Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke vill ta tillbaka den kungliga orden som tidigare gått till Kulturprofilen – men det bedöms inte vara möjligt. Akademiledamoten Per Wästberg hade nominerat mannen.

23/11: Svenska Akademien beslutar att bryta allt samarbete med Klubben.  En extern utredning om kopplingarna inleds.

28/11: Professor emeritus Claes Sandgren skriver att Horace Engdahl och Peter Englund bör lämna Svenska Akademien. De båda tillbakavisar kravet.

2/12: DN avslöjar att akademiledamöterna Horace Engdahl och Per Wästberg, samt ytterligare fyra personer, föreslagit att Kulturprofilen skulle få statlig konstnärslön.

4/12: DN avslöjar att Kulturprofilen spridit uppgifter om Nobelpristagaren i litteratur. ”Den jäveln”, säger Peter Englund och skyller läckan på mannens hustru som är ledamot.

10/12: Ständiga sekreteraren Sara Danius säger i en intervju med SvD att hon själv blev ”föremål för ett skamligt förslag” från Kulturprofilen.

12/12: Minst åtta kvinnor har polisanmält Kulturprofilen och en åklagarledd förundersökning inleds.

8/3: Kulturprofilens advokat, Björn Hurtig, säger till DN att Kulturprofilen nekar till samtliga anklagelser.

13/3: DN avslöjar att Kulturrådet granskar utbetalningar på sammanlagt 1,3 miljoner till Klubbens inofficiella föreningskonto.

14/3: Delar av förundersökningen mot Kulturprofilen läggs ned, meddelar åklagarmyndigheten. 

15/3: Nio tidigare medarbetare uppger för DN att Klubben systematiskt betalade ut svarta löner. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.