Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kristofer-ahlstrom-anne-sverdrup-thygeson-far-insekter-att-bygga-bo-i-ditt-hjarta/

Kultur

Kristofer Ahlström: Anne Sverdrup-Thygeson får insekter att bygga bo i ditt hjärta

Anne Sverdrup-Thygeson. Foto: Sveriges Radio

Biologen Anne Sverdrup-Thygeson missionerar för insekternas väl och ve i sitt Sommarprogram. Det innehåller både morbid humor och lärorika stycken, men måhända blir det lite mäktigt i längden, skriver DN:s Kristofer Ahlström.

Hugger man huvudet av en bananfluga kan den fortsätta att röra sig, flyga och leva i en veckas tid. Sedan dör den av svält, eftersom den inte längre har någon mun att äta med. Huvud behöver den annars inte till så värst mycket. Detta visste jag inte för 90 minuter sedan, men nu är det en bild jag nog alltid bär med mig, efter att ha lyssnat på insektsforskaren Anne Sverdrup-Thygesons Sommar. 

Hon har skrivit boken ”Insekternas planet” som översatts till 23 språk och fått höga placeringar på försäljningslistor världen över. Man förstår varför: med populärvetenskapen som metod gör hon det lilla stort och begripligt, får världen att växa. I en ekstam ser hon ”liv och död, dramatik och dröm, i millimeterperspektiv”. 

Hennes mission är att predika småkrypens betydelse för mänskligheten. De räddar våra liv varje dag, upplyser Thygeson i en rad fascinerande faktastycken, och hon lider knappast av brist på entusiasm. Hon visar även prov på en härligt morbid humor, som när hon berättar om Ampulex compressa, en parasitstekel vars avkomma enbart kan leva inuti kackerlackor. Stekeln förlamar kackerlackan och opererar sedan på dess hjärna så att den blir medgörlig, varpå den leds underjord och läggs ägg i – denna skildring musiksätter Thygeson med låten ”He lives in you” från musikalen ”Lejonkungen”.

Läs mer: Därför hotas mänskligheten när insekterna dör 

Måhända blir det lite övermäktigt med 90 minuters fältbiologisk föreläsning – med alla barkborrar, långhorningar, läderbaggar och dykare – i synnerhet som jag har svårt att smälta norskans evigt muntra intonation. Men det drabbar känslomässigt när hon kommer in på den pågående insektsdöden, och man inser att de sexbenta flygfäna och leddjuren i smyg har byggt bo i ens hjärta under programmets gång. Thygesons uppdrag kan därmed anses slutfört, och mycket lyckat.

Läs mer om årets Sommarvärdar. Till exempel om hur Jonas Gardells program var.