Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 17:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kristofer-ahlstrom-corona-har-gjort-40-talister-till-trotsiga-tonaringar/

Kultur

Kristofer Ahlström: Corona har gjort 40-talister till trotsiga tonåringar

Seniorer på stan.
Seniorer på stan. Foto: Magnus Hallgren

Boomers vägrar lyssna på vad som är säkrast för dem i virustider. I stället beter de sig som dödsföraktande ynglingar, skriver DN:s Kristofer Ahlström.

Går barnvagnspromenad en solig lunch i trakterna kring Alvik. Men så får jag syn på något som får mig att stanna tvärt. Vid en bänk längs vägen har samlats ett gäng högljudda personer: en klunga yolo-taggade seniorer som är alldeles för sociala enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer, och inte på långa vägar tillräckligt distanserade. De skrattar och pratar om att man måste ha purjolök i potatisgratängen.

Jag gör en rejäl gir runt denna högriskgrupp. Förhoppningsvis liknar det en solidarisk handling, att jag inte ska råka smitta dem. Men skamligt nog måste jag erkänna att det är tvärtom: jag undviker denna boomer-liga av rädsla för min egen hälsa – som högst potentiella smittbärare kan de när som helst hosta aerosoler på mig. Jag undviker dem som vore de ett gäng rastlösa tonåringar som glor hotfullt under lugg i Gallerian.

Kanske är liknelsen inte helt avig. I virusdebatten har 40-talisterna verkligen framstått som trotsiga tonåringar som vägrar lyssna på vad som är bäst för dem och deras hälsa; i stället för att stanna inne har de med en pubertal brist på självbevarelsedrift rusat ut i sällskapslivet, bokat kryssningar och Thailandsresor. Om inte livet kommer till Köttberget så kommer Köttberget kasta sig över livet. 

En vän berättar hur han försöker övertala sin 70-plusmamma att hålla sig hemma: ”Men jag är ju inte sjuk!” protesterar hon. Det vore nästan logiskt om hennes nästa handling vore att slå i dörren och skrika ”Du är inte min farsa!”

Läs mer

Barbro Hedvall: Därför vill vi över 70 inte stanna inne 

Erik Helmerson: Corona struntar i de kända 40-talisternas hybris