Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Mäklaren vände alla mina böcker bakochfram

Optimerade för marknaden.
Optimerade för marknaden. Other: Richard Heyes / Alamy

En storm har blåst upp på sociala medier, och den har med bokorientering att göra.

Härom året skulle jag avrunda en halvdan bostadskarriär och sälja min lägenhet på Lilla Essingen. Då var det viktigt, förstod jag, att plåna ut varje spår av mänskligt liv och påverkan från alla rum. Mindre beredd var jag på att mäklaren skulle vända alla böcker i mina hyllor bakochfram, så att bara vita blad mötte betraktarens blick (subtil symbolik är inte mäklarnas starka sida).

Läs mer: Kristofer Ahlström: Språket i bostadsannonserna blir alltmer litterärt 

Nu har denna antipersonliga inredningsstil tydligen blivit internationell och omdebatterad. I brittiska Independent (11/1) läser jag artikeln ”Backward bookshelves: Impractical trend for stacking books with spines to the wall divides internet”.

Kritiken är den uppenbara. Mindre väntad är försvarslinjen, där vissa ser det som föredömligt enhetlig färgmatchning av böckerna, och andra menar att de ”läst och äger tusentals böcker, men bara läst om kanske 20 stycken”, varför det då är onödigt att behöva hitta dem igen. 

Och vid närmare eftertanke: bokhyllor som identitetsskrytbyggen för människors Förträffliga Smak har vi väl ändå sett tillräckligt av? Härom året var jag exempelvis på en annan lägenhetsvisning och fastnade som brukligt vid bokhyllorna. Som med berått mod fyllts av enbart Nobelpristagare.

Läs mer: Klarar du de svåraste orden i DN:s språktester? 

Läs mer: Åsa Beckman: Fullödig lyrik – eller slipad säljarsvada?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.