Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Övertron på landslaget det sista som överger svensken

Janne Andersson, Sveriges förbundskapten i fotboll
Janne Andersson, Sveriges förbundskapten i fotboll Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

På torsdag inleds fotbolls-VM för herrar och därmed ett annat traditionsenligt fenomen: övertron på det svenska fotbollslandslaget. 

För att piska upp peppen har SVT släppt sina VM-krönikor från de senaste tio mästerskapen. Krönikorna är kalenderbitarens och nostalgikerns tyngsta drog, men de bildar också ett effektivt motgift mot framgångshallucinationerna som drabbar så här års. Förutom 1994, fotbollsnationalistens eviga hägring, så säger statistiken sitt: i fem av tio fall gick Sverige inte ens till VM, i två kom de sist i gruppspelet och i två åkte de ur direkt efter gruppspelet. Upptakten till VM i Ryssland har heller inte varit ljus: tre raka träningsmatcher utan ett enda mål framåt. 

Johan Croneman: Bosse Hanssons sågning av VM-laget -90 är obetalbar

Drogade som vi är på en stadig ström av framgångshistorier och svenska internationella succéer har vi översatt den mjuka kulturens segertåg även till idrotten. Allt vad svensk försiktighet och krass jantelag heter är därmed som borta. Jag minns hur dåvarande förbundskapten Erik Hamrén förgäves försökte dämpa folkets entusiasm inför EM förrförra året: ”Det är alltid starka känslor med landslag. Man lägger bort realism.” 

Jag tänker även på Radiosportens expert Richard Henriksson som kommenterade en Sifoundersökning om svenskarnas peppdille att ”Vi brukar ibland raljera över att engelsmännen ofta överskattar sitt landslag, men det här visar att vi är på samma nivå vad gäller övertro på egna laget.”

Den brutala verkligheten blev då, i EM 2016, ett poäng på tre matcher. Det enda målet ett självmål.

Men sådant blåser snabbt ur huvudet när segervissa vindar susar. Inte minst märks det på Expressens purfärska VM-bilaga, som frontas av tre personer: långt i bakgrunden syns Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, två av världshistoriens bästa fotbollsspelare någonsin. Och framför dem, huvudpersonen i detta drama, fångad på bild mitt i ett segerrusigt vrål som ett lejon på den skånska sandstäppen: Helsingborg IF:s nya värvning Andreas Granqvist. 

Hoppet är det sista som överger svensken. Det, och 4-4-2-systemet.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.