Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kristofer-ahlstrom-sa-blev-brexitbevakningen-det-basta-tragikomiska-dramat-pa-tv-just-nu/

Kultur

Kristofer Ahlström: Så blev Brexitbevakningen det bästa tragikomiska dramat på tv just nu

Boris Johnson i medvind (på bilden, ej i verkligheten). Foto: Wiktor Szymanowicz/REX

Det havererade brittiska självständighetsprojektet må ha varit komiskt från början och hela tiden – men det är beundransvärt med vilken hastighet man på sistone accelererat in i ren surrealism, skriver DN:s Kristofer Ahlström.

Länge var ”Fleabag” det bästa brittiska tragikomiska dramat på tv. Men förra veckan gjorde Brexitbevakningen en rejäl omkörning.

Det havererade brittiska självständighetsprojektet må ha varit komiskt från början, men det är beundransvärt med vilken hastighet man accelererat in i ren surrealism. 

Med en premiärminister som kallar sin motståndare för ”klorbehandlad kyckling”. Med premiärministerns närmaste rådgivare som misstas för en skrikande, berusad turist av andra ledamöter. Med premiärministerns bror som hoppar av som utbildningsminister för att få mindre tid över till familjen. Med en ledare av underhuset som halvsover sig igenom förhandlingar utsträckt som en Kronblom i bänkraden. Med ledamöter som säger sig vilja koka sitt huvud hellre än att ge oppositionen bestämmanderätt.

Allt på bara en vecka! Och nu har premiärministern snart som enda flyktväg ur dödläget att få igenom ett misstroendevotum av sig själv, vilket skulle vara den enda omröstning han i så fall vinner. 

Eftersom kulturen aldrig kommer hinna ikapp verkligheten hoppas jag på fler säsonger av detta drama. Håller tummarna att Brexit skjuts upp igen. Och igen. Igen. Igen. Et cetera, in absurdum.

Läs även: Uppror om Brexit skakar Johnsons parti