Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Så gjorde popkulturen Stephen Hawking till en punkig rebell

Foto: Philip Toscano

I verkligheten var han märkt av den muskelförtvinande sjukdomen ALS. Men i popkulturen antog Stephen Hawking en friare skepnad, flöt ut i fantasier som var antitesen till hans ödmjuka, folkbildande jag. 

Så det är i filmerna och tv-serierna Hawking lever vidare efter sin bortgång i onsdags. Men som en annan person än den verkliga, rakt motsatt rentav, i verk där han utforskade en alternativ avatar: lekfullt uppblåst, ofta folkilsk och gärna nedlåtande. I ett klassiskt avsnitt av ”The Simpsons” skryter Hawking om att han har ett IQ på 280 och förklarar sedan för Lisa Simpson att ibland är de intelligentaste människorna även de barnsligaste – vilket gäller för alla utom honom själv givetvis.

Avsnittet blev så känt att Hawking i en intervju med The Guardian sa att det vanligaste missförståendet kring hans arbete var att han ofta misstogs för en karaktär i ”The Simpsons”. 

Läs mer: Fem gånger Stephen Hawking i populärkulturen 

Hans elitistiska alter ego syntes även i ”Futurama” där han ständigt tog åt sig äran för andra vetenskapsmäns idéer, till exempel gravitationen.

I en sketchintervju med John Oliver i nyhetssatirprogrammet ”Last week tonight” frågar programledaren: ”Om det finns oändligt antal parallella universum, finns det då ett där jag är smartare än du?” Och Hawking svarar med tidernas näsbränna: ”Ja: Och någonstans ett universum där du är rolig.”

Mest extremt är det i ”Family guy” där han intervjuas av en tv-kanal, men då kamerorna slocknar visar sig vara en vital surfarsnubbe som skriker ”See ya bitch!” till reportern.

På många sätt blev Stephen Hawking symbolisk för hur kulturen kan ta oss bortom våra biologiska begränsningar.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.