Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kristofer-ahlstrom-snart-ar-det-bara-preppers-som-vill-ha-mina-romaner/

Kultur

Kristofer Ahlström: Snart är det bara preppers som vill ha mina romaner

Böcker, böcker, böcker... Foto: Andrey Sheptun / Alamy Stock Photo

När ingen längre vill ha fysiska böcker, vart ska de då ta vägen? DN:s Kristofer Ahlström försöker gallra i bokhyllan, möter avslag överallt – men finner ett svar i nöden.

I helgen tvingades jag av utrymmesmässiga skäl göra en lättare gallring av bokhyllebeståndet därhemma. Och som varje gång uppstod dilemmat: vart ska nu de borttagna böckerna ta vägen?

Antikvariatet dit jag brukade gå har slagit igen, ett annat som jag kontaktar ber mig mejla bilder på böckerna så ska de ”beakta” vilka de kan tänka sig ta emot. Så i stället cyklade jag till återvinningscentralen för att skänka till Stadsmissionen. Men där möttes jag av en benhård kombination av litteraturkritik och marknadslag: ”Vi tar bara emot hobby- och barnböcker, inga romaner!”

Så vart ska jag ta vägen med böckerna, frågade jag.

Hon pekade på en stor blå container med skylten ”Brännbart”.

Att ingen längre vill ha romaner borde jag kanske ha insett. Enligt senaste halvårsrapporten från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen såldes 7,6 procent färre tryckta böcker mot i fjol.

Det får mig att tänka på en annan sak jag nyligen hörde: att det numer är omöjligt att göra sig av med pianon, ingen vill längre ha dem – alltså en bildningssymbol som blivit överflödig; kanske går romanen snart samma öde till mötes i digitaliseringens tidevarv?

Men så kom jag på vilka som därför borde vilja ha romaner: preppers! När samhället kollapsat och den digitala infrastrukturen ligger i ruiner kommer man inte långt med ett abonnemang på Bookbeat eller Storytel. Vad ska man då läsa i det fladdrande skenet från värmeljus? Kanske ett välbläddrat ex av Daniel Magariels gripande uppväxtskildring ”En av pojkarna”? Finnes till högstbjudande, gratis mot avhämtning.