Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kristofer-ahlstrom-varfor-maste-en-man-ha-fet-planbok-for-att-ses-som-vardefull/

Kultur

Kristofer Ahlström: Varför måste en man ha fet plånbok för att ses som värdefull?

En attraktiv man? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Om män och kvinnor ska leva på lika villkor måste trycket minska på att män ska vara ekonomiskt framgångsrika för att vara attraktiva, skriver Kristofer Ahlström i en replik till Tone Schunnesson.

Hur är det att vara man i dag? är en fråga som ofta ställs på debatt- och kultursidor. Svaret tycks tyvärr vara: rätt mycket som det alltid varit.

Eller kanske ska man säga business as usual? För den gamla idén om pengar och makt kopplad till manlighet åkallas i Tone Schunnessons text ”Begär på kredit” i Göteborgs-Posten (27/12 2019). I den beskriver hon hur en man uppvaktar henne genom att köpa drinkar på krita. Det man kan köpa för pengar är sammankopplat med begär för henne: ”Jag känner mig åtrådd när någon spenderar pengar på mig, och det är en av få idéer om maskulinitet jag är ovillig att ge upp.”

Det kan man förstå. Samtidigt smärtar det att läsa, för det innebär att en man som inte spenderar pengar heller inte ses som attraktiv, eller manlig.

Kravet på att vara framgångsrik drabbar inte minst män. En undersökning om hur män uppfattar manlighet visar att två av de fem största orosmomenten bygger på skräcken för att inte ha tillräckligt mycket pengar. Det kommer före rädslan för att bli sjuk eller få sviktande hälsa. Så starkt är det sociala trycket, självpåtaget eller påtvingat, på hur en åtråvärd man ska vara: tät. Eller som Schunnesson avslutar sin text om mannen som lever på kredit för att kunna bjuda på drinkar hela kvällen: ”Antingen så har du deg, eller så har du det inte.”

Men traditionella könsroller är inte en Kåt & Blandat-påse där man kan plocka ut bitarna man gillar och kassera resten. Synen på förmögna män som begärliga hör nämligen ihop med den destruktiva mansrollen: forskning gör gällande att män som känner att de inte uppfyller maskulinitetens kriterier ofta odlar en överkompenserande machokultur för att uppväga sina ”brister” – de är mer benägna att uppträda aggressivt, trakassera, förminska. 

Kravet på att män ska vara förmögna för att vara begärliga, hör ihop med den destruktiva mansrollen

Det handlar inte om att kvinnor ska ta ansvar för vissa mäns identitetskriser, eller tassa på tå kring deras sårade manlighet, men att könsrollerna behöver uppdateras på alla fronter. 

När jag i fjol intervjuade artisten Moto Boy om vad han tycker är svårast att leva upp till i mansrollens kravspecifikation svarade han genast: ”Att man ska vara rik, ha pengar och makt. Det gör mig ledsen.” 

Att inte vara supermacho eller råstark var egenskaper han kunde han strunta i, sa han, men med pengar var det svårare. ”Den finns där, bilden av mannen som enda försörjare, och det gör mig så deppig att en del kvinnor så totalt faller för föreställningen om att hitta en rik kille. Det är ett så tråkigt sätt att se på människor.”

Inte minst är det förlegat. För om män och kvinnor kan etablera sig i samhället på mycket mer lika villkor än tidigare måste rimligtvis trycket minska på att män ska vara ekonomiskt framgångsrika för att vara attraktiva.

Det är förstås ett svårt och långsiktigt arbete att förändra strukturer. Men att det inte ska krävas en fet plånbok för att betraktas som värdefull är en början.

Läs mer:

Lisa Magnusson: De ratade kvinnorna är osynliga