Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kritik-mot-att-moderaterna-i-stockholm-vill-avskaffa-public-service-djupt-olyckligt/

Kultur

Kritik mot att Moderaterna i Stockholm vill avskaffa public service: ”Ett förslag i Trumps anda”

Foto: Alexander Mahmoud

I helgen röstade Moderaterna i Stockholms län igenom ett förslag om att helt avskaffa public service, alltså Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

Beslutet möter nu hård kritik från medieforskare.

– Det är ett antidemokratiskt förslag i Donald Trumps och Steve Bannons anda, säger Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet.

Rätta artikel

Det var i lördags som Moderaternas ungdomsförbund, Muf, förde fram frågan på en stämma för Moderaterna i Stockholms län. Målet är att Moderaterna ska verka för att public service på sikt läggs ned. Förslaget röstades igenom med 109 röster för och 77 röster mot.

Stockholm är det område där Moderaterna är starkast, i valet 2018 fick man drygt 26 procent av rösterna i Stockholms län.

Samma dag förkunnade Moderaterna i Västra Götaland att man vill minimera eller helt avskaffa den nya public service-skatten, den obligatoriska skatt som ersatt licensavgiftens finansiering av public service. 

Beskedet har mött kraftig kritik. Liberalernas Christer Nylander, ordförande i riksdagens kulturutskott, kallar beslutet ”beklagligt” och skriver i en kommentar till SVT att ”Vi behöver mer granskning, mer skildring, mer fördjupning – inte mindre.”

Jesper Strömbäck, professor i journalistik och medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot politisk kommunikation vid Göteborgs universitet, säger till DN att Moderaterna i Stockholms beslut är ”djupt olyckligt”.

– Ur ett demokratiskt perspektiv är det centralt att medierna bidrar till att människor är välinformerade om politik och samhälle, säger han.

– Forskning visar både att public service har ett större och bredare utbud av program som handlar om politik och samhälle än vad kommersiella kanaler har, och att public service har tydligare och starkare effekter på människors politiska intresse och deras kunskaper om aktuella samhällsfrågor än vad kommersiella kanaler har.

Men även kommersiella kanaler i länder som präglas av starka public service-medier har ett större utbud av program om politik och samhälle, än kommersiella kanaler i länder utan konkurrens från public service, säger Strömbäck. 

– Med andra ord bidrar public service både direkt och indirekt till ett större utbud av program – och till människors kunskaper – om politik och samhälle, säger han.

Även Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet, är kritisk mot Moderaterna i Stockholm.

– Det är ett antidemokratiskt förslag i Donald Trumps och Steve Bannons anda, en politik som i dag följs upp av den yttersta högerns partier i Europa, säger hon och fortsätter:

– Vi lever i en samtid där stora globala företag utan något som helst publiceringsansvar skördar stora framgångar – och där det blivit allt svårare att skilja mellan information och desinformation, sanning respektive lögn. Att i en sådan situation arbeta för att avskaffa SVT, SR och UR är i ett demokratiskt perspektiv totalt oansvarigt. 

Lotta Finstorp, Moderaternas kulturpolitiska talesperson och vice ordförande i kulturutskottet, skriver i ett mejl till DN att man kommer att diskutera förslaget på partistämman i höst:

”Vi har inget sådant förslag nationellt i dag. Det är beslut som fattats på lokala förbundsstämmor. På partistämman i höst får vi sedan diskutera detta, så som vi gör med en rad andra frågor.”