Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kritik-mot-bards-tweet-om-black-lives-matter/

Kultur

TV4 avslutar samarbetet med Alexander Bard

Alexander Bard.
Alexander Bard. Foto: Erik Ardelius

TV4 bryter samarbetet med Alexander Bard efter att han kritiserat rörelsen Black lives matter på Twitter. Bard kommer inte längre att fortsätta som jurymedlem i ”Talang”.

TT Text

”TV4 har varit i kontakt med Alexander Bard under kvällen och har gemensamt kommit fram till att det inte passar att han fortsätter som jurymedlem i ’Talang’, som är ett varmt underhållningsprogram på TV4. Min bedömning är att vi av hänsyn till alla inblandade inte kommer att kunna genomföra produktionen på det sätt som vi önskar”, skriver programmets exekutiva producent Lotta Edvardsson i ett mejl till DN.

På Twitter skrev Alexander Bard bland annat att svarta människor ska ”ta tag i sina liv” och sluta leva på bidrag. Bard skrev också att Black lives matter-rörelsen ”blivit en totalitär lynchmobb”. Hans ord möttes av en kritikstorm i sociala medier och en namninsamling som krävde att TV4 skulle avsluta sina samarbeten med honom samlade över 30.000 underskrifter.

Influeraren Bianca Ingrosso, som också sitter i juryn för ”Talang”, har under dagen i flera inlägg på Instagram tagit avstånd från Alexander Bards uttalanden. Hon skriver att hon meddelat TV4 att hon inte längre kommer att medverka i programmet om Bard skulle få vara kvar som jurymedlem.

Till Aftonbladet sade Alexander Bard att han inte ville diskutera sina kommentarer.

– Sånt tjafs. Tonalitet och etikett är kärringdynga, det får andra diskutera. Jag diskuterar verkligheten, säger han och tillägger att han vill lyfta fram en belgisk svart kvinna som håller med honom i hans åsikter.

TV4 gick först ut med att kanalen inte ansvarar för sina profilers privata åsikter, men backade under lördagskvällen och avbröt samarbetet med Bard. Kanalen meddelar nu att man kommer att presentera juryn för ”Talang” när inspelningarna startar i oktober.

Alexander Bard säger till Expressen att beslutet inte har något att göra med den massiva kritiken mot hans uttalanden.

– Det här är ett beslut som har växt fram under de senaste tre månaderna, det har ingenting alls att göra med vad som hände i dag, säger Alexander Bard.

DN har sökt Alexander Bard.

Under lördagskvällen lämnade Alexander Bard Liberalerna, där han varit medlem sedan i maj, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Partiets presschef Adam Alfredsson uppger för Ekot att Bard valde att lämna efter ett samtal med partiet.

Ämnen i artikeln

TV4

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt