Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 13:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kritik-mot-netflixdokumentar-om-peter-madsen/

Kultur

Kritik mot Netflixdokumentär om Peter Madsen

Ur ”Into the deep”.
Ur ”Into the deep”. Foto: Netflix

Netflixdokumentären ”Into the deep” om den livstidsdömde mördaren har skapat en stark kontrovers redan innan den släppts på tv-tjänsten, rapporterar Politiken. Kritik kommer från en medverkande och en fotograf – men andra medverkande delar inte deras uppfattning. 

DN har vid flera tillfällen rapporterat om skapandet av den dokumentär om Peter Madsen, som brutalt mördade den svenska journalisten Kim Wall i augusti 2017 på en ubåt i Öresund. 

Den australiska regissören Emma Sullivan följer i filmen med namnet ”Into the deep” de unga praktikanter som fram till mordet arbetade tillsammans med Peter Madsen för att skapa en rymdraket.

Filmen premiärvisades på Sundancefestivalen i januari, och ska senare under året kunna strömmas världen över på Netflix. Men dokumentären har redan nu skapat stor oenighet, skriver Politiken

En av de som syns i filmen, Anja Olsen, skrev nyligen på Twitter att hon figurerar i filmen mot sin vilja, och hävdar att hon vid upprepade tillfällen sagt till Sullivan att hon inte vill vara med.

https://twitter.com/AnjaOlsenDK/status/1221016595327262720

Dessutom har fotografen Cam Matheson (som arbetade med filmen vid tiden för mordet) kritiserat projektet i ett uttalande på sin hemsida och i en intervju med det danska filmmagasinet Ekko.

Cam Matheson anser bland annat att filmskaparna inte tagit tillräcklig hänsyn till de medverkandes mentala hälsa: ”Jag har problem med att oskyldiga människor blir associerade med honom (Madsen) tack vare dokumentären”, säger han till Ekko.

Politiken rapporterar dock att kritiken mot dokumentären inte delas av andra som medverkar i filmen. En kvinnlig medverkande, som begärt att få vara anonym men vars identitet tidningen känner till, uppger i en mejlintervju att regissören visat stor sympati och lyckats med att berätta praktikanternas historia.

”Jag har sett filmen och den är galet hård, men det var – och är – också tufft och obehagligt att gå igenom det här. Jag är så tacksam att Emmas arbete, och det faktum att hon med dokumentären har gett mig en röst i hela det här förloppet, skriver personen i mejlintervjun med Politiken.

Filmens producent Mette Heide säger till tidningen att man hela tiden försökt att föra en dialog med Anja Olsen, som kritiserat att hon finns med i filmen. Enligt Heide har Olsen frivilligt ställt upp på intervjuer, samt gjort ett ”muntligt avtal” med filmskaparna där hon gett sitt godkännande till att medverka.

Emma Sullivans arbete med en dokumentärfilm om Madsen började för tre år sedan, och syftet var inledningsvis att följa hans workshop med unga praktikanter och byggandet av en rymdraket. Regissörens filmprojekt bar inledningsvis namnet ”Rocket man”, och skulle premiärvisas i Århus – men visningen stoppades genast efter mordet på Kim Wall.

Emma Sullivan uppgav senare för DN att hon aldrig såg eller träffade Kim Wall – men material från projektet visades senare i rättegången där även flera av praktikanterna som figurerar i ”Into the deep” var kallade som vittnen.

DN har sökt Emma Sullivan för en intervju, men Netflix har uppgett att detta kan bli aktuellt först senare under året.

– ”Into the deep” är en väldigt personlig berättelse för mig. Ett vittnesbörd av de unga praktikanterna om hur de sakta blir varse Madsens rätta natur och de fasansfulla brott som han begick, sa Emma Sullivan om filmen i samband med premiären på Sundancefestivalen.

Läs mer

De första recensionerna av dokumentären om mordet på Kim Wall: ”Skräckinjagande”

De såg sin mentor Peter Madsen förvandlas till en mördare – ny Netflix-dokumentär till Sundance