Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Kritik mot SVT efter ”Skavlans” Åkessonintervju

01:04. Sverigedemokraternas partiledare medverkar i fredagens Skavlan. Där berättar han om den sjukpenning som han har tagit emot, men inte har rätt till. 

400 anmälningar till Granskningsnämnden och nära 2 000 synpunkter till SVT – hittills. Det är följden efter Skavlans intervju.

– Den övergripande invändningen verkar vara, efter att ha skummat några anmälningar, att programledaren (Fredrik Skavlan, reds. anm.) agerade på ett felaktigt sätt. De tycker att Jimmie Åkesson inte fick utrymma att svara på frågor, att programledaren agerade på ett nedlåtande sätt mot en person som fortfarande är sjukskriven, och att programmet eller programledaren var partisk, säger Maria Bergerlind Dierauer, handläggare vid enheten för tillsyn på Myndigheten för radio och tv.

Uppskattningsvis över 400 anmälningar hade, enligt Maria Bergerlind Dierauer, inkommit till myndigheten på måndagen. En siffra som kan komma att öka.

Hur går ni vidare med anmälningarna?
– Nu är ärendet alldeles nytt. Vi kommer att titta närmare på ärendet och se hur det ska hanteras. Granskningsnämnden fattar beslut i de här ärendena, säger Bergerlind Dierauer.

De synpunkter och de frågor som SVT:s tittarservice tagit emot rör i första hand upplägget för intervjun med Jimmie Åkesson, samtidigt som många kritiker anser att Fredrik Skavlan var för tuff och ifrågasättande i diskussionen. Flest kommentarer inkom på söndagseftermiddagen.

– Vi besvarar kommentarerna i den takt vi hinner. Det har suttit personal under helgen och arbetat med det här. Vi läser allting; det är otroligt viktigt för oss att kommunicera med tittarna, vi är en del av samhället, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.

Framför allt är den del av intervjun som rör politiken som föranlett reaktioner hos tittarna, säger Rasiwala, samtidigt som många också ger ett generellt uttryck för att intervjun var för kritisk.

– Som vi sagt tidigare fick Jimmie Åkesson gott om utrymme att resonera kring sin sjukdom. Eftersom han företräder ett riksdagsparti är det ganska naturligt att han också får frågor om sin och partiets politik.

Varför tror ni att reaktionerna varit så starka?
– Vi kan inte annat än tänka att det finns ett stort allmänintresse. Jimmie Åkesson ville berätta om sin sjukdom, samtidigt som intresset är stort kring den politik och det parti han företräder. Det är själva kriteriet för att man ska vara med i det här typen av program, att det ska finnas ett stort allmänintresse.

Såväl före som efter intervjun med Jimmie Åkesson har det förekommit uppgifter om intervjun föranlett interna diskussioner på SVT. Sabina Rasiwala säger att hon inte känner till att så skulle vara fallet.

Rasiwala säger också att det var redaktionen på ”Skavlan” som tog beslutet att dela med sig av ett utdrag från intervjun till nyhetsredaktionen, en del som sändes tidigare under förra veckan.

Det har också förekommit uppgifter om att publikreaktioner, däribland burop, klippts bort. Stämmer det?
– Det är ingenting som jag har hört alls. Jag var inte med på själva inspelningen.

Att Åkesson som sista gäst i programmet var ensam i studion med Skavlan är något som även väckt uppmärksamhet, då man vanligtvis har samtliga gäster samlade till programmets slut. Enligt SVT:s presschef Anders Hvidfeldt berodde detta på diverse omständigheter.

– Att Jimmie Åkesson var själv i studion berodde på att Gunhild Stordalen, en av de andra gästerna, inte hade möjlighet att stanna kvar under hela inspelningen. Dessutom var de andra gästerna två engelsktalande skådespelare från Downton Abbey, säger Hvidfeldt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.