Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Kritiserad chefredaktör lämnar Dagens Samhälle

Mats Edman lämnar sin post som vd och chefredaktör på Dagens Samhälle.
Mats Edman lämnar sin post som vd och chefredaktör på Dagens Samhälle. Foto: Henrik Montgomery / TT

Efter turbulensen på Dagens Samhälle, då flera medarbetare öppet kritiserat Mats Edmans ledarstil, avgår nu chefredaktören.

DN har tidigare rapporterat om arbetsmiljöproblemen på Dagens Samhälle. I december gick reportern Thord Eriksson tillsammans med åtta andra journalister ut och öppet kritiserade chefredaktören Mats Edmans ledarstil och den rådande tystnadskulturen. Detta ledde till att Eriksson stängdes av från sin arbetsplats och senare valde att lämna tidningen.

Sedan dess har flera medarbetare valt att göra detsamma. Så sent som i februari blev Tomas Backelin den femte att lämna tidningen på grund av arbetsmiljöproblem på mindre än ett år, skriver Journalisten.

Nu har tidningens styrelse nått en överrenskommelse med Mats Edman som innebär att han med omedelbar verkan slutar som vd och chefredaktör på tidningen. 

– Mats Edman har en framgångsrik tid som chefredaktör bakom sig, men vi har valt att gå skilda vägar. Det är dags för Mats att lämna, säger styrelseordförande Julia Branting till Dagens Media.

Mats Edman uppger till tidningen att höstens konflikter inte har något med hans avgång att göra.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.