Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Axel Björklund: Prism, Orwell och dubbeltänket

De senaste årens digitala utveckling och dess inflytande på samhället har gjort varenda referens till ”1984” utsliten. Men frågan är om något passat så väl i George Orwells klassiska framtidsdystopi som torsdagskvällens avslöjande om att amerikansk underrättelsetjänst har full insyn i servrarna hos nio av världens största internetaktörer.

”So what?”, säger cynikern. ”Vi delar ju ändå med oss av precis allting i sociala medier. Hotet från storebror är överdrivet, det är lillasyster du ska oroa dig för. Hon som taggar dig i bilder på Instagram, checkar in dig på Facebook och får dig att leva livet med dina nya Googleglasögon.”

Det är ett resonemang som hämtat ur ”1984” där Winston Smith tänker: ”om du vill hålla något hemligt måste du skydda det från dig själv”. Eller ur William Gibsons modernare ”Spook Country” där övervakningssamhället efter 11 september gjort huvudpersonen så paranoid att han vägrar sova två nätter i samma gps-område. Vi kan i alla fall vara säkra på att om George Orwell kom tillbaka från döden skulle han se på vårt samhälle och säga ”Vad var det jag sa!?”.

Men det finns en avgörande skillnad: frivilligheten. Vi loggar in på Facebook och möts av målsökande annonser om bantning, bilar eller öl beroende på ålder, bostadsort, kön och vänner. Vi må sälja oss för billigt, och kanske överblickar vi inte konsekvenserna på lång sikt. Men vi väljer faktiskt frivilligt att offra integriteten för att gratis kunna använda nätverkssajter.

Den amerikanska underrättelsetjänsten har alltså tillgång till e-post, chattar, filöverföringar, bilder och videoklipp hos användarna hos bland andra Facebook, Google, Skype, Apple, Yahoo och Youtube. Och att NSA utan vår vetskap tar del av våra meddelanden är en helt annan kränkning. Det har helt andra politiska implikationer än att vi får illa översatta annonser om sms-lån upptryckta i ansiktet. Integritetsintrånget rubbar det fundamentala och nödvändiga förtroendet för och på nätet.

Prism-avslöjandet sker samma vecka som den pressade turkiska premiärministern Recep Tayyip Erdogan gjort uttalanden om att sociala medier är samhällets största fara. Där Erdogan ser ett hot ser USA en möjlighet. Och på sätt och vis har båda sidor rätt.

Det brukar sägas att sociala medier kan vara både revolutionsvapen och opium för samma samhälle. Orwell sa det också. I ”1984” kallas det för dubbeltänk; att kunna hålla två motsägelsefulla saker i huvudet samtidigt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.