Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/bjorn-wiman-har-tua-forsstrom-mod-och-auktoritet-nog/

Krönikor

Björn Wiman: Har Tua Forsström mod och auktoritet nog?

Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Den finlandssvenska poeten Tua Forsström är ett utmärkt val av Svenska Akademien. Men frågan är om hon och de andra nyinvalen kan trycka tillbaka det rådande maktmissbruket i Akademien?  

Björn Wiman
Rätta artikel

Invalet av Tua Forsström är det bästa Svenska Akademien har gjort på länge. 

För det första för att hon är en av Nordens största poeter. För det andra för att det är en förutsättning för Akademien att man väljer in kvinnor – och bara kvinnor. Forsström inräknad finns det i dag 12 män och 3 kvinnor som aktiva ledamöter – en könsfördelning som vore otänkbar i de flesta andra sammanhang. 

För det tredje är invalet utmärkt för att det finlandssvenska språkområdet äntligen får en representant i Svenska Akademien. Att Johan Ludvig Runebergs, Edith Södergrans, Tove Janssons och Kjell Westös språksfär har varit osynlig i den institution som ska avspegla det yppersta i den svenska litteraturen har varit groteskt. Med invalet av Forsström breddar sig Akademien från en alltför trång kultursyn – den som i förlängningen ledde fram till den stora kraschen våren 2018. Nu finns en jurist, en författare från det finlandssvenska språkområdet och en poet med exilbakgrund. En öppnare akademi – och en sannare bild av den svenska offentligheten.

Ska man hålla fingrarna i kors finns dock ett antal frågor att ställa. Har Tua Forsström och flera av de andra nya ledamöterna mod och auktoritet nog att sätta ner foten mot det maktmissbruk och de missförhållanden som bevisligen har fortsatt, med stipendieutbetalningar till Horace Engdahls vänner och andra lojala röster i offentligheten? Kan de ens göra det från sin position långt från huvudstaden? Risken är att den nuvarande maktbasen i Akademien cementerar sina positioner och utvecklar sig till ett slags politbyrå, med representativa galjonsfigurer ”på distans” i Göteborg och på andra sidan Östersjön. 

Ska man så ytterligare tvivel kan man konstatera att medelåldern i Svenska Akademien i dag är drygt 71 år – den yngsta ledamoten är 54 och den äldsta 94. Detta konstaterande är inte utslag av någon åldersdiskriminering, utan baserat på det faktum att alla arbetsgemenskaper fungerar bäst när det finns en spridning i åldrarna, med yngre och äldre som berikar varandra. Och att Svenska Akademien – om den ska leva vidare – måste ha en förankring också i den yngre litterära generationen.

Bokrecension: Tua Forsströms dikt lyser med varsamt ljus