Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Björn Wiman: Innan jag bryter samman tänker jag på den lilla pojken

Krönika. Jag tror att det är lukten som får mig att förstå. Det är ingen skarp eller obehaglig lukt, men något händer med luften när 400 människor sover tätt tillsammans på madrasser i en hangarliknande gammal fabrikslokal – först ombyggd till en klubb för trendkänsliga stockholmare men de senaste veckorna i funktion som flyktingförläggning.

Jag befinner mig på Refugees ­Welcome på Nobelberget i Sickla utanför Stockholm. Hit kommer män, nästan bara män, de flesta av dem från Irak, som gör bedömningen att de lättare kan få asyl i Finland än i Sverige. De sover här en natt eller två innan de reser vidare. Några av dem släntrar fram till mina medhavda resväskor med herrkläder och skor, öppnar dem och plockar ut det snyggaste först, precis som jag själv skulle ha gjort i deras situation. ”Det här är människor med värdighet”, säger Kristina som är volontär på Nobelberget. ”Det första de vill ha när de kommer fram är en kopp te och internetuppkoppling.”

Det är först här och nu som jag förstår magnituden av vad som håller på att hända, det historiska i att hundratals människor på flykt varje dag kliver av tåget i Stockholm. Hur det ser ut, luktar och känns när dessa kroppar måste hitta någonstans att vara – från de coola unga männen i moderiktiga frisyrer till den kurdiske mannen som har sett hela sin familj slaktas av IS och nu plötsligt, mitt i natten, ropar och inser att han inte längre vill leva.

Men jag förstår också vad detta i förlängningen kommer att betyda för de många svenskar som de senaste veckorna gett upp stora delar av sitt privatliv för att ge dessa människor ett värdigt bemötande i Sverige. På Nobelberget blandas i volontärernas blickar ett slags uppgiven stolthet med en desperation över allt det ansvar som hamnat på deras axlar. Många av dem talar om en erfarenhet som förändrat dem för livet. De är sjuksköterskor och läkare som kommer hit efter sina ordinarie scheman, unga studenter och hippa projektledare i musikbranschen som städar, styr upp och fixar mat och transporter. Vad har de gjort? De har tagit ställning i en historisk situation. Det de gör kommer att sätta spår i vårt samhälle också efter att denna provisoriska flyktingmottagning har stängt igen och människorna här inne rest vidare.

Efter ett tag inne i hangaren kommer det fram en liten pojke, tre år kanske, i blå täckjacka och styva tovor i håret. ”Baba”, säger han och rycker mig i ärmen. Jag söker med blicken efter hjälp men han lirkar resolut in sin lilla hand i min och knallar iväg med mig ut på gården, där ett antal män börjat dagen med en improviserad fotbollsmatch och några andra barn cyklar runt på trehjulingar. Efter ett tag kommer en lite äldre kille i alldeles för stora skor fram och läxar upp min nyfunne lille vän. En bror kanske. Tillsammans går de tillbaka in i fabrikshangarens mörker.

 

Här finns femåriga Tamam, som blivit rädd för sin kudde eftersom bombanfallen i hennes hemstad Homs i Syrien kom på natten. 

 

Senare samma dag går jag in i ett annat dunkelt upplyst rum. Här är lukten helt bekant. Bildjournalisten Magnus Wennman visar utställningen ”Där barnen sover” på Fotografiska, sakralt vackra bilder av barn på flykt som sover. Här finns femåriga Tamam, som blivit rädd för sin kudde eftersom bombanfallen i hennes hemstad Homs i Syrien kom på natten. Här finns Lamar som sover fridfullt på ett smutsigt täcke i en skog i Ungern och de två flickorna som bor med sin pappa vid sidan av en väg i Libanon, där fadern varje natt får freda dem från bilister som saktar ner för att fråga hur mycket en timme med barnen skulle kosta. Från en högtalare i rummet kommer inspelade barnröster och de klassiska vaggvisorna av Cornelis Vreeswijk och Astrid Lindgren: ”Du varg, du varg, kom inte hit. Ungen min får du aldrig.”

Det går nästan inte att ta in. Innan jag bryter samman i ett hörn tänker jag på den lilla pojken på Nobelberget i Sickla, hur mjuk hans hand var, och på de irakiska männen i hangaren, de barn de kanske har lämnat och den framtid de går emot. Och jag tänker på de opinionsbildare som den senaste tiden har sett som sin främsta uppgift att höja ett varningens finger för hur välfärdsstaten kommer att kollapsa om inte gränserna försvaras, och på de politiker som har talat men inte agerat.

Också de har tagit ställning i en historisk situation. Vi ska minnas det. De har tagit fel ställning.

Läs mer.Kulturkrönikor

Fördjupning.Flyktingkrisen

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.