Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Catia Hultquist: Efter att ha sett SD-kvinnornas video känner jag för att duscha

Det är tio år sedan Fadime sköts. Nu har Sverigedemokraternas kvinnoförbund gjort en video där utsatta kvinnor plötsligt hamnar på samma sida som Sverige­demokraterna.

Den 21 januari 2002 sköts den 26-åriga Fadime Sahindal av sin far med två skott. Brottet väckte stor uppmärksamhet eftersom Fadime, redan före skotten, bidragit till att ge hedersproblematiken ett ansikte i Sverige. De sista åren av sitt liv levde hon under ständigt dödshot, något som hon också talade om i riksdagen bara några månader innan hon dog. Vi var många som blev upprörda och diskuterade efter mordet på Fadime.

Men tio år senare tillhör jag plötsligt dem som kan ha Fadimes ”blod på mina händer”. Hur gick det till?

Sverigedemokraternas kvinno­förbund, SD-kvinnor, är ett relativt färskt förbund. Inför internationella kvinnodagen i förra veckan lanserade SD-kvinnor en kampanjvideo om hedersproblematik, ”Tänk om”. För att undvika att hamna i diskussioner om var filmen får visas har förbundet valt att satsa på kommunikation via nätet, bland annat genom en egen youtubekanal.

”Tänk om”-filmen blev omtalad redan på idéstadiet eftersom produktionsbolaget annonserade och efterlyste statister med ”Mellanösternutseende” respektive ”svenskt utseende”. I den färdiga filmen får vi således se en kvinna som blir misshandlad och slutligen dödad av sin familj (Mellanösternutseende). Sedan ett klipp till en kvinna och en man (svenskt utseende) som torkar upp en blodpöl från golvet.

En kvinnlig röst skanderar: ”Tänk om tolerant är ett annat ord för naiv, tänk om kultur kan ta människors liv. Tänk om de hellre gör en lek med ord, där han, hon, hen betyder mer än mord. Tänk om de hyllar allt från andra länder, har de då inte blod på sina egna händer.” Sedan klipp till ord som flyter runt i bilden: genus, kvotering, Scum, löneskillnader, könsneutral, social konstruktion, heder, kultur, hen och mord.

Efter att ha sett filmen känner jag för att duscha.

Med SD-kvinnornas logik hamnar feminister och kvinnor utsatta för hedersvåld på olika sidor. Sverigedemokraterna och de utsatta är plötsligt på samma. Underförstått finns också intellektuella och alla som någonsin använt sig av ordet genus på den onda sidan.

Och de som gjort sig skyldiga till att tala om genuspedagogik i förskolan (ja, jag erkänner) kan plötsligt ha ”blod på sina händer”. Eventuellt också alla med glas­ögon.

Skämt åsido – om man nu ska ta denna frågeställning på allvar är det ju faktiskt så att de som diskuterar ovanstående nästan uteslutande är samma personer som debatterar hedersproblematik. SD-kvinnorna, däremot, har vi inte sett så mycket av i debatten.

Fadime kan om vi vill fortfarande delta i debatten, eftersom hennes tal i riksdagen finns bevarat på nätet:

”Det är inte min avsikt att peka ut någon syndabock utan jag vill hjälpa er att förstå hur och varför konflikter som dessa kan uppstå, både ur min egen synvinkel och ur min familjs. Men jag vill börja med att poängtera att kvinnoförtryck inte endast drabbar flickor från Mellanöstern utan att detta förekommer även bland många andra familjer, från andra delar av världen.”

Själv tror jag att det går alldeles utmärkt att diskutera flera saker samtidigt. Att det går att prata om hur vi behandlar flickor och pojkar i förskolan samtidigt som vi pratar om unga kvinnors självklara rätt till sitt eget liv. Tänk om allting hänger ihop, SD-kvinnor. Ja, tänk om.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.