Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Catia Hultquist: Flashback­medlemmarna påverkades också av journalistpriset

När Flashback förra månaden fick SR-priset Årets medieorm 2011 ändrades det kontroversiella diskussionsforumet och tog det rakt in i finsalongerna.

Jag minns en tid när folk på riktigt var rädda för att gå in på Flashbacks sidor, diskussionsforumet var likställt med synnerligen ljusskygg verksamhet och dess medlemmar framställdes som en skock ondskefulla Gollum-troll. Flashback var dödsknarkarsajten för nazister, sexister och pedofiler. Punkt.

Den 19 november 2011 kracke­lerade den skräckbilden. Det var då en god fe utsänd från gammelmedierna svingade sitt spö och strödde stjärnstoft över Flashback.

Det tidigare så kontroversiella diskussionsforumet tog det slutgiltiga klivet in i finsalongerna när de belönades med Sveriges Radio-priset ”Journalistik 3.0 – Medie­ormen”. Utmärkelsen och 10.000 kronor gick till en diskussionstråd på Flashback, närmare bestämt till det crowdsourcande kollektiv som låg bakom avslöjandet att naturfotografen Terje Hellesö manipulerat sina bilder.

Priset och upphöjelsen har förstås fått efterreaktioner både utanför och innanför de Flashbacks­ka murarna:

För det första: Förvirring uppstod ganska snart inom medieetablissemanget. Kultur-och mediepersonligheter kunde inte längre automatiskt rynka näsa, spotta och fräsa när Flashback kom på tal. Det var inte längre så där givet rätt och riktigt att vifta undan forumet som det varit tidigare.

När vanligtvis fingertoppskänsliga Expressen Kultur kommenterade priset blev det, intressant nog, genom att håna forumet. Kulturskribenten Jesper Högström gjorde en parodi på en helt annan del av Flashback än den som hade belönats, nämligen kändisskvallerdelen. Vilket blev småroligt för den som någon gång besökt skvallertrådarna men obegripligt i diskussionen som helhet. Det var ju Flashbackarnas journalist- och detektivliknande gräv som hade belönats – inte språket och jargongen som odlas i trådarna.

För det andra: Flashbackmedlemmarna påverkades förstås också av priset. Reaktionerna bubblade ganska snart upp i den diskussionstråd som startats om utmärkelsen. Många i tråden höll med om det som Flashback-representanten Jan Böhme (moderatorn Hamilkar) talade om på prisutdelningen, att de är glada och stolta över priset och känner sig styrkta i kampen för att forumet ska fortsätta att ge ”röst åt den lilla pojken och flickan”: ”För även om man är obegåvad, okunnig och inskränkt kan man ha rätt”, som Böhme så kärnfullt uttryckte det.

Någon i tråden föreslog att forumet skulle starta en egen detektivbyrå.

Men här fanns förstås också de klassiskt konspirationsteoretiska reaktionerna:

”Det här är någon sorts kupp från SVT/SR, ett utslag av sjuk humor alt skatteplanering.”

Och så de snobbiga som ville fortsätta odla myten om Flashback som underground:

”Visst är det kul att dessa användare fick priset men tyvärr påverkas forumet negativt av detta. Bra publicitet betyder att fler vanliga, tråkiga människor kommer söka sig hit.”

Medlemmen ”Fat bastards” svar sammanfattar nog ganska väl händelseutvecklingen på en av vår tids mest omdiskuterade diskussionsforum:

”Det är lite intressant att många användare fortfarande ser på forumet som någonting underground och lite särskilt. Det är ju många år sedan det var så. Numera är det ju i stora drag en spegling av samhället i stort, en överväldigande del helt vanliga Svenssons, ganska många idioter och en liten klick briljanta genier.”

Med andra ord: Flashback är inte längre Mordor. Flashback är Sverige.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.