Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Fredrik Strage: Bör vi redan nu vänja oss vid att leva i en värld utan snusk?

Om Sveriges kvinnolobby får som de vill kommer all "kommersiell" porr att förbjudas. Vad för slags icke-kommersiella alternativ väntar i ett porrfritt samhälle?

För två år sedan krävde Vänsterpartiets ungdomsförbund ett förbud mot porr som riktades ”till vita män”. Det konservativa förslaget, som även propagerade för porrfria hotell, hade kunnat leda till ökad mångfald, om en västerländsk publik tvingats konsumera japanska tentakelorgier eller arabisk hijaberotik.

Porrfritt, den nya kampanj som Sveriges kvinnolobby dragit i gång, vill att all ”kommersiell” porr ska stoppas. Förbudet skulle med andra ord kunna omfatta vad som helst, om tillräckligt många män­niskor tycker att det är upphetsande. Enligt socialdemokraten Veronica Palm måste porren förbjudas eftersom den är en ”exploatering av kvinnors och barns kroppar”. Kampanjen har fått en hel del kritik, bland annat från ledarskribenten Lisa Magnusson som undrar varför kvinnor ska jämställas med barn sexuellt. ”Vore det vidare ens möjligt att göra hotell porrfria med mindre än att personalen övervakar gästernas datatrafik, eller ska internet förbjudas rakt av?” skriver hon i Mittmedias tidningar.

Under Porrfritt-seminariet i Alme­dalen opponerade sig bara en folkpartist. Kanske bör vi redan nu vänja oss vid att leva utan snusk. Frågan är bara vad vi gör med den pornografi som skapats genom åren? Måste alla porrfilmer förstöras eller går det att anpassa några av dem till 2010-talet? Tillåt mig presentera sex synopser till icke-kommersiella nyinspelningar:

”Lady Chatterleys maktteori”

Högborgerlig dam gifter sig med aristokrat som blir impotent i olycka. I stället för att börja ligga med en skogsvaktare, som i D H Lawrences förlaga, inser lady Chatterley att det är fel att sexualisera arbetarklassen. Hon lär sig också att uppskatta makens impotens som en symbolisk protest mot patriarkal dominans.

”Utan triggervarning i Tyrolen”

På väg till en normkritisk konferens i Österrike får några svenska genusvetare punktering på bussen. De tvingas övernatta på ett smutsigt hotell där de råkar slå på tv:n och utsätts för filmen ”Spritz mich voll 5”. Alla hamnar i koma och förs med ambulansflyg hem till Södertörns högskola. Genusvetarna tycks vara traumatiserade bortom all hjälp, men till slut kommer The Knife dit och skakar liv i dem med en postkolonial mimföreställning.

”Cicciolina och den intersektionella analysen”

Remake av ”Cicciolina och hästen” i vilken den italienska porrstjärnans fyrbenta motspelare vägrar låta sig sexualiseras och kräver att bli inkluderad i den intersektionella analysen. Cicciolina inser att hon och hästen lider av samma patriarkala förtryck. Eftertexterna citerar den svenska samlevnadsexperten Martin Soneby: ”Om en kille ligger med en massa tjejer så kallas han hingst. Men om en hingst ligger med en massa tjejer så stänger man den ridskolan.”

”Långt ner i lårbenshalsen”

Polyamorös pensionär reser till Lesbos med en av sina flickvänner men bryter benet och blir sängliggande. I världens första Bechdeltestade bukkakescen pratar de två kvinnorna med varandra om hur marxistisk teori kan lösa den ekonomiska krisen i Grekland – samtidigt som de ignorerar Stavros, solstolsuthyraren som tillfreds­ställer sig själv i samma säng.

”Femtio nyanser av homon”

Erotisk thriller där Prideparaden ställs in efter ett splittrande gräl om huruvida homosexuella män, likt upplysta heteron, bör använda begreppet ”omslutningssex” i stället för ”penetrationssex”. Yngre bögar kräver också att äldre ska överge de sexistiska orden ”top” och ”bottom”. När paraden äntligen blir av får Sverigedemokraterna gå med eftersom de lyckats göra ”troll” till en sexuell läggning.

”Fäbodplacentan”

Ett nyhedniskt kollektiv samlas i Dalarna för ett normkritiskt grillparty med tillhörande orgie. Sexlusten försvinner dessvärre när veganerna i gruppen börjar bråka om huvudrätten moderkaka. I stället lyssnar alla på Göran Greider som läser dikter om glesbygdens marginalisering.

Läs mer. Krönikor
  • Fler krönikor av bland andra Björn Wiman, Hanna Fahl och Fredrik Strage hittar du här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.