Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/fredrik-strage-det-ar-sorgligt-att-vi-missar-blackpink-i-berlin-i-kvall/

Krönikor

Fredrik Strage: Det är sorgligt att vi missar Blackpink i Berlin i kväll

Blackpink leder den sydkoreanska invasionen av popvärlden. Foto: Christopher Polk/TT

När Nordkorea hotar med kärnvapen låter Sydkorea bombmattor av pop regna över västvärlden. Det suger att inte kunna se Blackpinks första Europaturné. Men har man lovat att inte flyga under 2019 så har man.

Min dotter och jag skulle flyga från Arlanda kl 7:50 och landa på Tegel kl 9:20. Vi skulle ta en taxi till Park Inn vid Alexanderplatz och få ett rum med utsikt över Fernsehturm. Vi skulle luncha på Ixthys, en restaurang i Schöneberg som drivs av ett par kristna koreanska tanter som täckt väggarna med Bibelcitat, och jag skulle säga att bi-bim-bap låter lite som baddabing-baddaboom, som Jennie rappar i ”Boombayah”. Sedan skulle vi åka till Max-Schmeling-Halle för att få bra platser under konserten och hinna shoppa i souvenirståndet (blinkande ljusstav med rosa hjärtan till min dotter, svart turnétröja till mig). Vi skulle jubla när ljuset släcktes varpå Jennie, Jisoo, Lisa och Rosé skulle inleda konserten med ”DDU-DU DDU-DU”.

Dessvärre lovade jag tidigare i år att inte flyga under 2019. Och vi hinner inte ta tåget till Berlin för att se Blackpink i kväll. Det suger ofattbart mycket att missa den sydkoreanska popsensationens första Europaturné. (Mitt klimatpolitiska utspel innehöll lyckligtvis inga löften om att inte gnälla över hur tråkigt det är att inte flyga.)

Medan Nordkorea hotar att skicka kärnvapenmissiler låter Sydkorea bombmattor av pop regna över resten av världen. De fyra tjejerna i Blackpink och de sju näpna pojkarna i BTS leder invasionen. Tidigare i år klagade landets ministerium för jämlikhetsfrågor på att de unga stjärnorna bidrog till snäva skönhetsnormer genom att se identiska ut. Kanske är det inte så konstigt att idolerna liknar varandra när de, i ännu högre grad än västerländska artister, upptäcks, formas och lanseras av stora företag. Blackpink drillades av agenturen YG Entertainment i fem år innan de gav ut sin första singel (under den tiden gallrades sju andra medlemmar bort).

När den sydkoreanska rapparen Psys ”Gangnam style” blev det första Youtubeklippet att nå en miljard visningar var k-pop fortfarande något som många i väst mest uppskattade för sin exotiska knasighet. Nu uppträder Blackpink som huvudakt på den amerikanska Coachellafestivalen och senaste BTS-singeln ”Boy with luv” är discosoul värdig Michael Jackson. Att artisterna sjunger på koreanska (med en och annan fras på engelska) stör inte publiken i väst. En intressant detalj är att de däremot spelar in japanska versioner av sina låtar eftersom lyssnarna i öst, världens näst största skivmarknad, föredrar sitt eget språk.

Själv fastnade jag lika mycket för Blackpinks hysteriska videor som för deras sockerchockade trap-pop. I en kör de omkring i glittrig pansarvagn med shoppingpåsar hängande från kanonen. I en annan dansar de inuti en gigantisk björnsax. Explosionerna duggar tätt som i en actionfilm av Michael Bay. ”De är coola, de är queens”, säger min nioåriga dotter och jag lär mig vad medlemmarna heter för att imponera på henne. Rosé och Lisa är lätta att känna igen men till och med Blackpink-tidningen som jag köper lyckas på två ställen blanda ihop Jisoo och Jennie.

”Meet the girls who rule the world”, står det på omslaget. Vi läser och lär oss allt som Blackpink-fans, så kallade blinks, bör veta: Lisa gillar rosa marshmallows, Jennies hemliga talang är att äta chips ljudlöst, Rosé föddes i Nya Zeeland, Jisoo är rädd för hamstrar eftersom hon en gång blev biten av en men alla i bandet gillar fluffiga hundvalpar så det är en bra idé att ha med en sån utifall man skulle träffa dem.

I helgen kommer vi inte att göra det. Men vi har hittat ett fullgott alternativ. I stället för Blackpink i Berlin blir det Dolly Style i Gävle.