Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Fredrik Strage: Jag vill lägga fram ett nytt Slussenförslag: riv allt utom Debaser

Det värsta med ombyggnaden av Slussen är att den hotar Debaser vid Karl Johans torg. Kan man bygga en ny opera inuti den gamla, kan man väl bygga en ny sluss runt en gammal rockklubb?

Det bästa med Slussen är att man aldrig lär sig hitta där. Jag har bott i Stockholm sedan 1992 och går fortfarande vilse i virrvarret av spruckna gångar och sjabbiga passager. Ibland inbillar jag mig att Slussen är en levande varelse som varje natt, i största hemlighet, byter skepnad och sträcker sina betongtentakler i nya riktningar så att ingen ska känna igen sig. Den ovisshet och lungsotiga DDR-känsla som präglar platsen behövs i en stadsmiljö som blir alltmer pedagogisk och polerad.

Eftersom jag delvis uppskattar förfallet är jag inte särskilt förtjust i den plan B som lagts fram som ett alternativ till den totalrivning Stockholms stad förordar. Att området utplånas och blir något helt nytt känns bättre än att den industriella charmen förstörs av en massa träd och cykelbanor.

Det enda upprörande med totalrivningen är att rockklubben Debaser vid Karl Johans torg vräks, trots att Mark- och miljödomstolen ännu inte godkänt detaljplanen för nya Slussen. Om Stockholms stad får avslag på den måste processen tas om, vilket kan ta lång tid. Trots det vill de styrande politikerna att Debaser ska utrymmas den här månaden så att rivningen kan inledas. Lokalen riskerar att demoleras och sedan stå öde i flera år.

Nyligen lämnade Debaser 20 000 namnunderskrifter till Stockholms stad i protest mot vräkningen. Räddningsaktionen har ifrågasatts av folk som tycker att Debaser borde klara sig med de filialer som öppnats i Medborgarhuset och Hornstull.

Men Debaser är unikt. Där kommer artister och åhörare varandra så nära att ordet intimitet blir otillräckligt. Ett av mina vackraste minnen från klubben är det kanadensiska sjumannabandet Arcade Fire som sjungandes tågar in genom folkmassan. Ett annat är punkarna Fucked Up vars frontfigur Father Damian ramlar omkull på golvet, smashar ett vinglas i ansiktet och både blöder och skriker som en stucken gris. I somras såg jag metalbandet Suicidal Tendencies vars fans stagediveade så tätt att en lavin av svett och kött verkade välla ner från scenkanten.

Det var en enastående konsert, trots att jag inte bryr mig särskilt mycket om Suicidal Tendencies, vilket för oss till en annan speciell sak med Debaser: artister blir bättre där. Av de cirka 150 konserter jag sett i lokalen sedan starten 2002 har bara en varit riktigt kass (fantasymetalbandet Elis från Lichtenstein).

Debaser har betytt tusen gånger mer för Stockholms status som rockmetropol än alla meningslösa arenabyggen (med sin hopplösa akustik är Friends Arena för övrigt ett inverterat Debaser: alla band blir sämre). Till skillnad från dessa skrytiga hockeylador har man inte heller fått, eller begärt, några bidrag.

Medan politikerna inte bryr sig ett smack om huruvida Debaser jämnas med marken är de beredda att satsa desto mer på en annan kulturinstitution. Nyligen meddelades att Operan ska renoveras för två miljarder. Givetvis är det vanskligt att jämföra rock, som överlever utan statligt stöd, med opera, som måste subventioneras med 435 miljoner om året för att inte biljetterna ska kosta en förmögenhet. Men om man är beredd att satsa två miljarder på klassisk musik borde man väl kunna skjuta till ett par miljoner för att rädda en rockscen, särskilt när den utgör en viktig del av det svenska kulturarvet?

Och om det är möjligt att bygga en ny opera inuti den gamla, som kulturministern sagt att man ska göra, borde det väl gå att bygga en ny sluss runt en gammal rockklubb? Jag har ringa erfarenhet av arkitektur men vet desto mer om rock. Därför vill jag lägga fram ett förslag som jag kallar Slussen plan C: riv allt utom Debaser.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs att Debaser ligger vid Kornhamnstorg. Debaser ligger vid Karl Johans torg.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.