Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Jamie Lee Curtis återkomst ger mig gåshud

Jamie Lee Curtis gör comeback i den elfte ”Halloween”-filmen i oktober.
Jamie Lee Curtis gör comeback i den elfte ”Halloween”-filmen i oktober. Foto: UIP

Det är mer eller mindre omöjligt för slasherserier som pågått i decennier att vara genuint kusliga. Alla vet vem som är mördaren. Men när Jamie Lee Curtis gör comeback händer någonting. 

För 20 år sedan hade ”Halloween H20: 20 years later” premiär. Det var den sjunde delen i slasherserien ”Halloween” och den första sedan ”Halloween 2” med Jamie Lee Curtis i huvudrollen. ”Jag är överförtjust”, sa hon på premiären. ”Att göra den här filmen var ett av mitt livs mest inspirerade ögonblick.” I tisdags sa Jamie Lee Curtis till Variety att hon bara gjorde ”Halloween H20: 20 years later” för pengarna. Däremot är hon säker på att den elfte ”Halloween”-filmen, som har premiär i oktober, kommer att bli lika bra som originalet från 1978: ”Den är mäktig. Den är gammaldags. Den är skrämmande.”

Men det är mer eller mindre omöjligt för slasherserier som pågått i decennier att vara genuint kusliga. Alla vet vem som är mördaren. Alla vet ungefär vad som kommer att hända. Även den yngre publiken, som är den huvudsakliga målgruppen, har bra koll. Att återse psykopater som Leatherface från ”The Texas chainsaw massacre”, Freddy Kruger från ”A nightmare on Elm Street” eller Jason Vorhees från ”Friday the 13th” påminner mer om att gå på en konsert med ett gammalt rockband som river av sina hits. Det är ett tryggt och nostalgiskt nöje.

Lågbudgetsuccén ”Halloween” gjorde slashergenren till en industri. Barnvakten Laurie Strode, som spelades av Jamie Lee Curtis, blev dess mest kända ”final girl”, som man brukar kalla den förnuftiga flicka som klarar sig medan hennes knarkande och promiskuösa väninnor råkar illa ut.

Att se Jamie Lee Curtis i samma roll 40 år senare, nu en vapenviftande mormor med lång grått hår, är i trailern lika gåshudsframkallande som när originalskådespelarna från första ”Star wars”-filmen dök upp i ”The force awakens”. Dessutom är John Carpenter, som regisserade den första filmen och skrev den blodisande musiken, exekutiv producent.

Likt många andra ”Halloween”-fans har jag dock blandade känslor inför att den nya filmen ignorerar handlingen i alla de tidigare uppföljarna. Till viss del är det oundvikligt. ”Halloween”-serien har bollats mellan så många olika filmbolag och manusförfattare att kronologin blivit extremt rörig och innehåller fyra skilda tidslinjer (eller fem, om man räknar med Rob Zombies remake).

Laurie Strode sägs ha avlidit i en bilolycka i del 4 och förekommer inte heller i del 3, 5 eller 6. I sjunde filmen, ”Halloween H20” (som ignorerar handlingen i del 3-6) dyker hon upp igen men mördas av Michael Myers i den åttonde, ”Halloween: Resurrection” (för övrigt seriens absoluta bottennapp, där rapparen Busta Rhymes lyckas döda Michael Myers genom att elchocka honom i pungen och ropa: ”Trick or treat, motherfucker”.)

Med andra ord är det begripligt att manusförfattarna vill rensa bort många förvirrade intriger och starta där den första filmen slutade. Men de väljer också att ignorera den utmärkta ”Halloween 2” som utspelar sig samma natt som första filmen. Såväl Carpenter som den nya regissören David Gordon Green anser att det chockerande avslöjandet i tvåan (Michael Myers är Laurie Strodes storebror) gör historien mindre skrämmande. De har fel.

Värst är dock att den nya ”Halloween” även bortser från slutet i den första — vilket är vanvördigt mot en av historiens bästa skräckfilmer. Min skepsis är alltså stor, men på premiären kommer jag förmodligen att låta som den lika cyniske som hängivne serietidningsförsäljaren i Simpsons: ”Sämsta Halloween-filmen någonsin. Jag ska bara se den tre gånger till. I dag.”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.