Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Fredrik Strage: Skapelsens kvalitet kan förklaras med att den är en piratkopia

Nöjesindustrin fortsätter sin kamp mot internet, bland annat genom lagförslaget SOPA. Kanske är det dags att konvertera till kopimismen.

Ctrl+c, ctrl+v, ctrl+c, ctrl+v, ctrl+c … Ursäkta, jag håller på att be. Efter att min krönika om den manliga förhudens förträfflighet diskvalificerade mig som jewhag (judisk wannabe) överväger jag i stället att konvertera till kopimismen.

Den nystartade religionens budskap är att all kopiering är god. Man dyrkar den fria informationen ungefär som panteisterna dyrkar den besjälade naturen. Tangentbordets kortkommandon för kopiering betraktas som böner eller psalmer. Och de lagar som stiftas för att begränsa fildelning kallas inkvisition.

Som livsåskådning lämnar kopimismen en hel del att önska. Att dyrka all sorts information verkar poänglöst. Däremot borde samfundet kunna presentera en övertygande skapelseberättelse. Evolutionen är ju en sorts kopiering. Och det låter inte orimligt att Gud skulle ha laddat ner vår planet från en intergalaktisk torrentsajt snarare än att ha konstruerat den själv. Skapelsens bristande kvalitet kan förklaras med att den är en piratkopia av en perfekt värld långt bortom stjärnorna.

Många fler lär söka sig till kopimismen om lagförslaget SOPA (Stop Online Piracy Act) klubbas igenom i Washington. Dess syfte är inte bara att stoppa nedladdning utan att blockera alla sajter som innehåller, eller länkar till, upphovsrättsskyddat material. I onsdags släcktes de engelskspråkiga delarna av Wikipedia i protest mot lagen som man anser kan ”allvarligt skada det fria och öppna internet”. Lobbyisterna som drivit fram den avslöjade hur de ser på yttrandefrihet då en representant för Motion Picture Association of America påpekade att ”internet fortfarande fungerar i Kina och Iran”.

När hela den digitala offentligheten hotas kan det tyckas tramsigt att starta en nedladdningsreligion. Men Piratpartiet, vars medlemmar ligger bakom kopimismen, lyckas för en gångs skull bemöta nöjesindustrins prat om att nedladdning är stöld – en myt som Piratpartiet, klantigt nog, hjälpt till att sprida med sitt namn. Att kopiera är inte jämförbart med att stjäla, vad än ”you wouldn’t steal a car”-varningsfilmen påstår när jag sätter på en dvd (att den inte går att spola förbi är ett egendomligt sätt att straffa oss som betalar för film).

Trots att världens mest inkomstbringande film, ”Avatar”, också är den mest nedladdade fortsätter nöjesindustrin att kämpa mot internet. Om kulturarbetare genom historien haft en lika rigid syn på upphovsrätt skulle den samplingsbaserade hiphopen aldrig ha existerat. Ej heller biblioteken. Nedladdarna må ha startat en religion men det är snarare den utvecklingsfientliga och ohämmat giriga nöjesindustrin som framstår som en sekt.

Det gjorde den inte minst i veckan när Sveriges Radio avslöjade de så kallade 360-avtal som Universal, en av jättarna som lobbat för SOPA, tvingar deltagarna i tv-programmet ”The voice” att skriva under. Enligt dessa får skivbolagen procent inte bara på musikintäkter utan även sidoinkomster som t-tröjor och bokprojekt. Efter protester ströks den Faust-inspirerade paragrafen om att Universal har rätt till artistens personlighet.

Förr i tiden lät skivbranschuttrycket ”signad” som en förkortning av välsignad. Nu känns det mer som en förbannelse. Låt oss hoppas att vår kopimistiske Fader förbarmar sig över ”The voice”-artisternas själar och internets framtid. Ctrl+c, ctrl+v, ctrl+c, amen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.