Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Fredrik Strage: StragBot tar snart över rockjournalistiken och jag blir utan jobb

Redan finns maskiner som kan sammanställa artiklar om ekonomi och sport. Och läsarna tycks gilla robotjournalistiken. Fredrik Strage ser slutet på sin karriär.

”Sorry”, säger min redaktör. ”Vi behöver inte dina texter längre. StragBot gör ditt jobb billigare och bättre.” ”Vem?” frågar jag. ”Framtidens rockjournalist!” säger redaktören.

”StragBot är en ny mjukvara som analyserar popkulturella trender och producerar tankeväckande och roande texter.” ”Men ett datorprogram har inte min erfarenhet!” protesterar jag. ”StragBot kan alla låtar på Spotify utantill”, säger redaktören. ”StragBot lyssnar igenom alla remixer som laddas upp på Soundcloud så att den kan hajpa tre nya genrer i timmen. Och den är, precis som mänskliga rock­journalister, programmerad till att ljuga om att den såg Springsteen på Konserthuset 1975.” ”Vänta”, försöker jag. ”Nästa vecka har jag en lysande text på gång om dubstep och trans...” ”...sexuella gangsterrappare? StragBot skrev den i tisdags.”

Ovanstående samtal kommer snart att bli verklighet enligt Narrative Science och Automated Insights, de ledande företagen inom den nya medieproduktion som kallas ”mjukvarugenererat innehåll” eller ”robotjournalistik”. De utvecklar ”artificiella intelligensplattformar som förvandlar data till berättelser och insikter”.

Tekniken har hittills bara använts för att producera statistik­baserade sportreferat och finansnyheter men blir alltmer sofistikerad. Vd:n för Narrative Science tror att 90 procent av alla nyheter kommer att skrivas av maskiner inom femton år. Företaget anlitas redan av ekonomisajten Forbes för att leverera marknadsprognoser i ett tempo som skulle ge vanliga journalister hjärtflimmer. Ett liknande program söker igenom restaurangrecensioner på nätet och kan omedelbart spotta ur sig artiklar som ”Bästa pizzan i New York”.

Christer Clerwall, fil doktor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet, blev intresserad av diskussionen om maskiner kan skriva bättre än människor.

”Min första tanke var 'kanske behöver de inte skriva bättre, kanske räcker tillräckligt bra'”, sa han till tidningen Wired häromveckan. För att besvara frågan lät han 27 studenter läsa en mjukvarugenererad text om en amerikansk fotbollsmatch – och 19 andra studenter läsa ett referat skrivet av en människa.

Efteråt fick alla kryssa i ett formulär om hur de uppfattade texten. Den som skrivits av en människa vann stort i kategorin ”trevlig att läsa”. Robottexten bedömdes som tråkig men fick samtidigt fler röster i kategorier som informativ, korrekt, trovärdig, användbar och objektiv – som brukar vara de viktigaste för nyhetsläsare.

Mest uppseendeväckande är att studenterna hade svårt att avgöra om skribenten var gjord av kött och blod eller ettor och nollor. Ungefär hälften av dem gissade fel. ”Om journalistiskt innehåll producerat av en mjukvara inte (eller knappt) är möjligt att skilja från innehåll producerat av en journalist, och/eller bara är lite mer tråkigt och mindre trevligt att läsa, varför ska nyhetsföretag avsätta resurser till mänskliga skribenter?” frågar sig Christer Clerwall.

Kommer journalisterna att sporras av tekniken eller göra som 1800-talets brittiska textilarbetare som slog sönder maskinerna som tog deras jobb? Det andra alternativet känns mest sympatiskt. Men även om jag smashar min laptop så går det knappast att hejda utvecklingen. StragBot finns snart där ute. Det går inte att förhandla med den. Den känner inget medlidande. Och den kommer inte att ge sig förrän jag är arbetslös.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.