Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Hanna Fahl: Det är inget skämt – vi förväntas bara garva åt att de unga tjejerna skriker

Den senaste veckan har vi förväntats skratta åt tonårs- tjejers kulturvanor i många stora medier. Samma förakt visas sällan de manliga motsvarigheterna.

När ”Vakna med NRJ” ringer upp Sofia låter hon förvånad. Det är programledarna Jakob Öqvist, Martin Björk och Izabella Fröberg hon får prata med. ”Visst är det väl så att du är lite förtjust i Justin Bieber? Är du en belieber?”, frågar de. Sofia skrattar och säger ja, hon är ett stort fan. ”Gulle”, säger Izabella Fröberg. ”Jag visste inte ens att det fanns såna här Justin Bieber-fans”, säger Martin Björk. Programledarna berättar att hon har vunnit en tävling. Hon ska få gå på konserten och träffa Justin Bieber, äta mat tillsammans med honom, ta bilder. Hon kommer att vara helt ensam med Bieber under mötet, bara de två, exklusivt. Sofia blir fruktansvärt glad. Man hör det på hennes röst. ”Ni skämtar!” ropar hon, kan knappt få fram något mer, hon skrattar bara.

Samtalet pågår i drygt två minuter. ”Det roligaste av allt, Sofia, det är att vi har med oss, på linjen, Justin Bieber himself”, säger Jakob Öqvist till slut. Men det finns ingen Justin Bieber på tråden. Det hela är nämligen, bokstavligen, ett skämt. ”Du. Är. SÅ. LURAD!” skriker Martin Björk glatt och drar i gång ljudeffekterna, fanfarer och explosioner. Sofia börjar gråta. I direktsänd radio, i en situation som hon inte har bett om att få vara med i.

Det här klippet är så plågsamt att lyssna på att jag inte klarar det utan att pausa då och då. Det är fullkomligt hjärtlöst. ”Vi jobbar med underhållning och det var Sofias egen bror som tyckte att vi skulle skoja med henne på detta sätt”, försvarar sig NRJ:s programchef i ett pressutskick, och ”Sofia får i alla fall gå på konserten” (inte på NRJ:s bekostnad, märk väl, det är hennes bror som köpt biljetterna). Men vad själva underhållningsmomentet i det här samtalet är, vad det är som är skoj, förklarar han inte. Men kanske är det samma skoj som i klippet som Aftonbladet lagt upp på sin sajt. Några killar hyr en limousin och åker till Grand Hôtel, där Bieber bott under veckan och hundratals fans samlats. Limon åker fram till kön, en av killarna har klätt ut sig till Bieber och kliver ut på gatan, fansen börjar skrika. Inne i limousinen flabbar killarna: ”vad sjukt, höhö, vad sjukt.”

De här skämten är inga skämt. Det finns ingen punchline, ingen poäng. Det enda vi förväntas garva åt är det faktum att de unga tjejerna skriker, att Sofia blir känslosam och superglad över löftet att få träffa Justin Bieber. Det är ett uttryck för samma föraktfulla exotiserande av tonårstjejers kultur som märkts i många stora medier den senaste veckan. Ett både storögt och von oben-präglat perspektiv som sällan eller aldrig anläggs gentemot manlig fankultur, men som ständigt återkommer i tokroliga nyhetsinslag om ”Twilight”-supportrar och beliebers (”titta så de skriker!”). Skribenten Rebecka Hedström beskriver det väl i en text på SVT Debatt: ”Vad jag vet görs det inte några SVT-intervjuer som försöker ’förstå’ till exempel Bajens hardcore-supportrar under hemmapremiären.”

”Gulle”, säger NRJ:s programledare och förminskar därmed Sofia och alla hennes beliebersystrar till ingenting. ”Gulle”, säger de och ljuger för henne för att vi ska få flabba åt att hon har ett intresse och en passion. Mot slutet av samtalet hörs det att programledarna är stressade över Sofias gråt, de försöker släta över. Men vad hade de förväntat sig? Vad var deras punchline, och trodde de verkligen att Sofia skulle skratta? Jag hoppas att de skäms nu. Jag hoppas att de tänker en extra gång på vilka fördomar och samhällsstrukturer de reproducerar, och att de går över lik för att se till att Sofia verkligen får träffa Justin Bieber nästa gång han kommer till Sverige.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.