Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Hanna Fahl: Jag hatar allt med den här Emma Watson-historien utom Emma Watson

Hur är det möjligt att någon, år 2014, ska behöva hålla ett tal för att förklara att feminism inte är synonymt med manshat?

Emma Watson verkar bra. Att den brittiska ”Harry Potter”-kända skådespelaren engagerar sig i kvinnorättsfrågor och lägger tid och kraft på att vara FN:s Women goodwill ambassador är toppen. Bra, Emma Watson. Men allt annat med den här historien hatar jag.

Här är vi alltså, 2014, vi har uppfunnit platt-tv:n och landat en rover på Mars och kartlagt människans genuppsättning, och Emma Watson/Hermione Granger ska behöva stå och förklara för oss i ett tretton minuter långt tal på FN-högkvarteret att ordet feminism inte är synonymt med manshat? Hon ska behöva stå där och ”bjuda in” männen i kampen, applådåskor och retweets och hejarop, och jag orkar inte med dagisnivån på det offentliga samtalet om jämställdhet, den gör mig deprimerad, vill kräla ned i ett djupt hål i marken och täcka över det och försätta mig i lågmetabolisk dvala och vakna när världens samtliga problem med strukturell diskriminering är lösta, fast med tanke på att de senaste 150 åren inte lett längre än till denna artiga FN-inbjudan till halva befolkningen att vänligen engagera sig så är väl den tidpunkten: aldrig.

Men okej, det var ett välskrivet tal. Och även om man kunde önska att Emma Watson inte behövde säga de där sakerna, att Beyoncé inte behövde dansa framför en storbildsskärm med det fullkomligt grundläggande basala ordet ”feminism” utan kunde prata om, säg, jämlik föräldraledighet eller skärningspunkten mellan rasism och kvinnohat i stället, så är det ju bra att det görs.

Och det jag egentligen tycker allra sämst om är efterspelet till Emma Watsons FN-tal. Det dök nämligen upp en sajt med en nedräknande klocka och ett hotfullt meddelande som antydde att nakenbilder på henne skulle läggas ut på forumet 4chan. Och jag grävde min dvalagrop lite djupare och förberedde mig på att kravla ned, för det var inte en oväntad vändning. Det var på 4chan privata bilder på bland andra Jennifer Lawrence läcktes nyligen, och med tanke på hur bland andra spelkritikern Anita Sarkeesian blivit hotad med mord och våldtäkt enbart för att hon påpekat sexistiska strukturer i spelvärlden kändes det väl logiskt att Emma Watson också skulle straffas med sexism för att hon påtalade sexism, för så fungerar tydligen världen och internet nu för tiden.

Och så den sista twisten i hela historien: hotsajten visade sig efter ett par dagar vara en pr-kupp, iscensatt av en ”social media marketing enterprise” för att ”sätta ljuset på denna vidriga fråga”. Man hotar alltså en människa med att sprida privata bilder, för att visa det vidriga med att hota någon med att sprida privata bilder, vilket måste vara den mest korkade och missriktade ”social media marketing” någon utfört sedan den sorgliga och ödesdigra dag då konceptet ”social media marketing” uppfanns/knackade sig ut ur det osande infekterade drakägg som Satan ruvat på i helvetet.

Hela härvan är som ett perfekt Venndiagram över avskyvärda saker: pr:ifieringen av samhället, misogyni, kändiskult och den ”Groundhog day”-känsla som (stora delar av) den feministiska rörelsen känner varje morgon när den vaknar och måste prata om ”manshat” igen. Och mitt i Venn­diagrammet, där alla fält överlappar, sitter Emma Watson och försöker göra det bästa av situationen.

Samtiden. Du är för dum. Det här går inte längre.

Jag vet inte ens om lågmetabolisk dvala är ett riktigt begrepp, och i vilket fall tror jag att man måste vara en björn eller ett kräldjur för att kunna försätta sig i den, så det är väl ingen rimlig lösning på problemet. Får be att få återkomma om saken, nåddes just av nyheten att Skavlan ska starta en podcast.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.