Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Johan Croneman: Åk hem till Göteborg igen och börja om, Janne Josefsson

Vi står inför ett ödesval, där var tionde väljare röstar på ett parti med rasistiska och nazistiska rötter. Och vad gör SVT? Jo, de satsar på ren och skär populism.

Några av er känner säkert till det så kal­lade Kosackvalet 1928 (Socialdemokraterna i teknisk valsamverkan med kommunisterna) eller till exempel ”Löntagarfondsvalet” 1976.

Står vi inför Kalle Kantarell-valet 2014? Eller kanske rent av Kalle Anka-valet? Så långt är det definitivt Janne & Belinda-valet (bara den titeln?!).

Ursäkta mig, men Belinda Olsson (hon bor själv i det intellektuella medelklassreservatet och Göteborgsstadsdelen Masthugget) måste ha fått en studiolampa i ögonen under alldeles för lång tid – hon ser ingenting längre. Helblind. Och bara full av revanschism och nollåttaavsky. Det är inte ens dålig Göteborgshumor.

Janne Josefsson har gått från politisk hardcore och sitt valstugereportage 2002 till något slags danskt gladporrval, och kanske det mest trötta, meningslösa, förutsägbara tv-inslaget i hela SVT:s moderna politiska historia: Han åker (släpar sig) till Södermalm i Stockholm, den stadsdel han avskyr mest i hela världen, träffar en ung nybitter politisk redaktör från Östersund, som flyttat, och flytt tillbaka till vischan (”klart att man vill hem, där man trivs bäst” – allvarligt talat?!), konfronterar Fredrik Virtanen (som är en lantis från Motala och som man över ­huvud taget inte bekymrat sig om att läsa) och gör sitt bästa för att (och misslyckas komplett med att) dra av brallorna på Södermalmseliten.

Det skulle faktiskt kunna göras, det skulle kanske till och med vara nödvändigt, det skulle kanske till och med finnas en poäng (jag bor givetvis på Hornsgatan, i hjärtat!) – men då måste man ju försöka förstå själva problematiken, och poängen, och det politiska och ideologiska och det klassmässiga – och inte bara försöka samla skitbilliga poäng på fördomar och sin totala okunskap.

Åk hem till Göteborg, Janne, till skärgården, ta några veckor ledigt och försök samla ihop dig, och börja för fan om från början. Vi behöver dig där ute. Vi behöver inte dig som något slags valpajas i SVT:s försök att popularisera politiken. Det är överpatetiskt. Och överjävligt. Och du är ­jättedålig. Trettio våningar under din värdighet.

Vi står inför ett riktigt ödesval, vid ett vägskäl, kanske det viktigaste valet på 30–40 år: Ställ dig vid den där korsningen och börja räkna: Var tionde som passerar (minst) röstar på Sverigedemokraterna – ett parti, som vad de än säger, har starka rasistiska och nazistiska rötter.

Vad säger det om oss?!

Och vad säger det om det politiska läget, och den politiska verkligheten?

Och vad gör SVT och public ­service? Jo, man satsar på – populism! Han som leder ”Vinterstudion” så bra får leda ”Valstudion”, Janne & Belinda får leda en lite lagom crazy talkshow, för de unga gör man webb-tv (”Valfeber”), ett slags politisk gymnasiesoaré som förlöjligar och förminskar varenda ung människa i det här landet som engagerar sig politiskt. Manuset är skrivet av Gunnar Svensén, lägg hans namn på minnet – och håll er så långt borta som möjligt.

Jag är – faktiskt – i chock.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.