Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Johan Croneman: Konsensus råder, tyst det är i husen, mediehusen

Svenska mediers ointresse för att diskutera fler teorier kring nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 är ett svek mot läsare och tittare.

När jag för några veckor sedan försiktigt ifrågasatte utrikesminister Carl Bildts tvärsäkra tv-uttalanden om att ryska separatister ”självklart” låg bakom nedskjutningen av det malaysiska passagerar­planet MH17 tog det hus i helsicke. Carl Bildt var visserligen först i hela världen med att kunna peka ut de skyldiga, utan några som helst bevis, men jag översköljdes av mejl som ryckte ut till hans försvar – och själv tål han ju som bekant inte att ifrågasättas över huvud taget.

Svenska medier är rädda för honom.

Den officiella haveriundersökningen skall vara klar i början av september, hoppas man, men det har vid flera tillfällen dykt upp andra teorier – inte minst den malaysiska tidningen New Straits Times har publicerat flera intressanta artiklar som menar att MH17 kanske inte alls träffades av en så kallad Buk-missil utan sköts ned av ett annat flygplan, Den amerikanske före detta AP-journalisten Robert Parry är en av dem som följt det spåret – i svenska medier har den typen av texter och analyser fullständigt negligerats. Parry citerar visserligen anonyma säkerhetskällor, men det finns enligt honom tydliga indikationer på att planet dels träffades av en missil avfyrad i luften, dessutom kan planet också ha utsatts för mycket kraftig maskingevärseld – det finns bilder som ganska tydligt pekar i den riktningen.

Svensk television, svenska nyhetsredaktioner, borde ju vara intresserade av hela sanningen, diskutera flera olika teorier, inte bara den politiska sanning som Carl Bildt ristade i sten bara timmar efter det att MH17 gått i marken.

Man hade ju kunnat tänka sig att åtminstone en enda tv-reporter skulle få för sig att undersöka sanningshalten i till exempel Robert Parrys skriverier, och kanske till och med våga citera New Straits Times på någon enda punkt – nej, här följer vi den officiella Bildt-linjen, och ingen annan.

Det är slappt, och det är ett svek mot läsare och tittare.

Någon eller några har förmodligen begått ett fruktansvärt misstag och skickat 298 passagerare i döden, och det är det misstaget som skall vändas ut och in på – sedan kan vi börja prata om skuldfrågan och hur de skyldiga kan tänkas bli straffade. Jag vill ha hela sanningen – Carl Bildts politiska propagandanummer är jag inte ensam om att ifrågasätta.

Man blir skakad av att svenska journalister och de stora mediehusen, och tv med korrar över hela världen, inte vill/vågar undersöka de officiella (politiska) sanningarna.

Nu har det varit dödstyst i Sverige om den här saken i veckor – jo, vi vet visserligen hur intresset svalnar efter ett tag, nu har det varit fokus på Irak och IS, men det räcker som sagt med att läsa några engelskspråkiga malaysiska tidningar för att förstå att verkligheten är något mer komplicerad än vi ibland vill förstå. Svenska medier får ju kollektivt ofta för sig att de skall förenkla världen, förklara den, när det är minst lika viktigt att förstå dess komplexitet.

Konsensus råder, tyst det är i husen. Så obeskrivligt trist, och farligt, och förfärligt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.