Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 11:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-manskris-finns-den/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Krönikor

Johan Croneman: ”Manskris, finns den?”

Knasdiskussionen i ”Babel” når monumentala höjder. Kanske ­skulle de ha träffat några män ute i landet ­innan de satte sig i studion.

Fyra välmående upplysta välartikulerade till synes problemfria pojkar av mediemedelklass kring 30–40-årsåldern satt i förra veckans ”Babel” och diskuterade ”den onödige mannen”. En av dem har skrivit en bok på temat, nu skall de penetrera ämnet på djupet. Länge sedan man hörde så många som hade så lite att komma med.

Programledaren Daniel Sjödin berättar för oss att det har uppstått en otrolig debatt om detta under våren. Hela landet har ryckts med. Människor över hela världen diskuterar detta. Eller hur?

Johan Hilton, Expressen, anser att vi står inför ett paradigmskifte och droppar givetvis en ascool populärkulturell referens till en amerikansk tv-serie. Det måste man göra, alla svar på livets gåtor står att finna i populärkulturen. Och särskilt i amerikansk populärkultur. Johan Hilton berättar att manligheten är under total omvandling, på väg in i ett annat tillstånd. Det är dramatiskt det som sker.

Författaren till boken ”Den onödige mannen”, Erik Helmersson, får berätta om sin huvudkaraktär, hans fruktansvärda situation som helt onödig – inte en enda gång under samtalet känner jag igen ett enda manligt attribut, en enda manlig referens, en enda manlig karaktär eller känsla.

Jag har faktiskt inte en aning om vem de pratar om. Något slags innerstadskonstruktion som inte ens blir intressant som smal poesi. När var förresten män inte onödiga?

De pratar om ”en manlighet i kris”– måste definitivt ha varit en man som uppfann den diskussionen. Många män är i kris, inte manligheten, den är stor och stark och närmast omutlig. Inte en chans att vi skulle lämna ifrån oss makten frivilligt, glöm det – de fyra pojkarna i studion, en programledare, en författare, en forskare och en kulturskribent är mycket bekymrade.

Jag blir allvarligt bekymrad över att det just är dessa fyra som skall formulera problemet.

Jag tänker på alla mina manliga vänner, från olika samhällsklasser, i olika åldrar, med olika yrken, spridda över hela landet. Jag tror ingen av dem känner igen förändringens vindar, hotet mot manligheten.

Knasdiskussionen i ”Babel” når snart monumentala höjder. Män styr med järnhand hela denna fruktansvärda, klassindelade, orättvisa, ruskiga, våldsamma värld sedan 3 000 år, vi förtrycker och dödar allt som hotar oss – de fyra i studion har en diskussion om mansrollen och dess dramatiska (!) förändring sedan 1950-talet.

Mannen i ett perspektiv av – 60 år. Man kanske skulle mått bra av att träffa några män ute i landet innan man samlades i studion.

Jag har faktiskt aldrig någonsin hört ett så sorgligt ensamt isolerat offentligt samtal. Och helt utan intellektuell espri – av fyra personer med mycket höga tankar om sin egen förmåga att granska och syna världen.

Jag skall nog se om det redan i morgon, på SVT Play. Det får bli det eller Monty Pythons galna värld.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.