Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Johan Croneman: Ovärdigt att polisen förvägrar oss fakta om morden i Göteborg

Johan Croneman.
Johan Croneman. Foto: DN

Polisen är snabb med att klaga på att medierna ”bara spekulerar” när något hänt. Det vore bra om polisen i stället funderade på hur de själva bidrar till ­spekulationerna.

Det dräller av polisens presstalesmän – ni vet, dem man alltid föser fram till mikrofonerna och kamerorna för att de ska säga att de inte har något att säga. Och att förresten ingen annan heller har något att säga. När de har något att säga så återkommer de, lovar de. Förra veckans krogskjutning i Göteborg blev ett paradexempel på hur polisen själva skapar rubrikerna de inte vill se.

Idén är ju säkert utmärkt: De riktiga poliserna skall jaga de riktiga skurkarna. De säger därför till polistalesmännen: ”Säg att vi inte har något att säga, av utredningstekniska skäl”.

Och så säger de det. Och så där håller det på vecka ut och vecka in.

Polisen klagar snart högljutt över att medierna i onödan spekulerar, blåser upp, överdriver – hittar på. Det ligger en hel del i den kritiken. Men som sagt: Har polisen någon gång funderat över sitt eget bidrag till det vilda spekulerandet?! Vad lämnar deras tystnad för utrymme för redaktioner och reportrar? Jo, utrymme för gissningar. Ett vittne säger si, ett annat säger så. Och så lägger man ihop två och två – som nästan alltid blir fem.

Polisen tycks tro att press­talesmännens primära jobb är att hindra envetna murvlar ifrån att luska ut för mycket – i praktiken leder det till att medborgarna, tittarna, läsarna, förvägras den relevanta information de har rätt till. Vi kräver inte insyn i varenda spaningsuppslag, inga person­nummer på misstänkta, inga polistweets om var de ligger och skuggar just nu.

Men vad sägs om att berätta vad de vet, så mycket de bara kan? Av just utredningstekniska skäl. Den här katt- och råttaleken vid sådana här stora dramatiska händelser är ovärdig alla, ur alla aspekter. Och värdelös för allmänheten.

Ibland kryper det fram någon ansvarig, som Klas Friberg, polischef region Väst, i SVT/Rapport, dagen efter dödsskjutningarna. Nu skall nämligen allmänheten lugnas. Lite valium till folket.

Tv-reporter: ”Hur oroliga skall folk här i Biskopsgården och i ­övriga Göteborg vara nu?”. Polischef: ”Jag tycker man skall tänka efter på att vi har en allvarlig situation, jag tycker vi skall vara oroliga i allmänhet för att vi har ungdomar som är beredda att utöva det här våldet. Jag tycker inte att man behöver vara orolig för sin egen säkerhet”.

En av de dödade i Biskopsgården var en 20-årig ung man som tittade förbi den lokala krogen för lite mat och lite Champions League på tv. Åtminstone han behöver i fortsättningen inte vara orolig för sin egen säkerhet, eller hur, Klas Friberg?

En annan presstaleskvinna förklarade pedagogiskt för SVT att ­polisen inte kunde stå i vartenda hörn och vakta – men ni kunde kanske stå i något? fick man lust att fråga. Kliva ur bilen någon gång, lämna piketen, vara på gatan, bland folk, ja, förutom när det skall hämtas sushi till lunchen, alltså.

Ge också fan i att skicka fram tales­män i tv som inte kan tala. Eller som påstår att inget kan sägas, och påstå framför allt inte att allt är frid och fröjd och att lugn råder på våra gator. Sluta att offentligt förolämpa vår intelligens och underskatta vår oro. Tack, herr talesman.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.