Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Johan Croneman: På fina gatan i bara trosor och stövlar

Jag har lärt mig nu att det finns bra buskis och dålig buskis. Solsidan är dålig buskis.

Finns det något värre än att bli anklagad för att vara humorlös?

Det har den senaste veckan drabbat mig flera gånger. Jag har gått hem slokörad. På en middag hotades jag med ståndsrätt.

När jag då och då tänker på mitt frånfälle, och mitt eftermäle (man gör ju det ibland), är jag egentligen bara intresserad av en enda sak: Hoppas att de säger att jag var rolig.

Jag har alltid trott att jag har varit rolig, jag har alltid stått på huvudet, från första klass. I lumpen var jag särskilt kul (tills jag hoppade av och fick fängelse). På Journalisthögskolan var jag också rolig, på alla mina jobb sedan dess: Han är skojig, den där Croneman. Jag fick en hjärnblödning i februari 1987, jag låg på intensiven på Sahlgrenska i en månad, var rätt nära att kolavippen – jag tror, och hoppas, att de minns mig som en rolig patient.

I filmen ”Lenny”, om komikern och satirikern Lenny Bruce, får hans fru Honey frågan hur hon kunde stå ut med sin man under alla dessa år, med allt missbruk och elände och djävulskap.

Hon säger, till intervjuaren: Jo, du förstår, han var ju så fruktansvärt rolig.

Jag tittar på ”Solsidan”. Jag tycker inte att det är roligt, jag skrattar inte en enda gång. Jag tycker att det är skittråkigt. Jag tycker också att det är politiskt deprimerande, men det är en helt annan sak: Jag tycker inte att det är r-o-l-i-g-t.

”Solsidan” har diskuterats på varenda kultursida. När vi kulturnissar tycker att något är roligt som vi inte borde tycka är roligt, då skriver vi en förklarande text. ”Därför tycker jag att detta är kul. Och viktigt!”. Vi kulturnissar är också nuförtiden aldrig svarslösa, särskilt inte när det gäller populärkultur. Vi måste alltid poängtera att vi verkligen älskar populärkultur, annars ser det ut som om vi fjärmar oss. Göran Greider loves dansmusik.

Att fjärma sig är det värsta man kan göra, ja, bortsett från att inte ha humor.

När jag var i tonåren avskydde jag buskis, jag begrep inte riktigt var det var. Nu har jag lärt mig att det finns bra buskis och dålig buskis.

”Solsidan” är dålig buskis.

Johan Rheborg och Felix Herngren är två rätt eländiga skådespelare, jag tror ingen av dem har en aning om att de är buskis. De är ju stoff till kulturartiklar. Samhällsanalyser! När Felix Herngren jagar ut på gatan i ett par damtrosor och ett par stövlar i villaidyllen så är det hundraprocentig, urusel, buskis – Sten-Åke Cederhök i samma trosor och samma stövlar hade varit kalasbuskis, han var en enastående aktör i sin genre. Och han visste om var han befann sig. Och älskade det.

Felix Herngren får skratt därför att han leker knasig, kolla in damtrosorna, och stövlarna, så corny. Se om den scenen: Man kan tydligt notera att Felix Herngren själv tycker att han är otroligt kul där. Och att det är väldigt intelligent, därför att det är just han, och hans coola polare, som gör det. Och de är, som alltid, minst trippelironiska.

Själva bor de på andra sidan stan, har helt annan humor, och är helt andra människor. Det här gör de bara för oss. Tack snälla.

mina medieval i veckan

Favorit-Hitler. Man kan inte säga att det varit tyst om allas nya Favorit-Hitler i Libyen de senaste 30 åren, men nog är mediabilden av Khadaffi rätt yrvaken. När man just nu inte har en aning om vad som egentligen händer i landet kunde man kanske få veta lite mer om det som Har hänt…?

Stort! Ja, det var stort att se och höra hur de svenska skidåkarna, unisont, förklarade sitt förtroende för valla-teamet i veckan. ”De jobbar arslet av sig”, sade Johan Olsson. Det var ett riktigt laguttalande.

Större! Thomas Wassberg i skidstudion i Holmenkollen – hur skönt var det inte när han log i mjugg åt Jonas Karlssons domedagsprofetior om svenskt fiasko.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.