Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Johan Croneman: Rädslan för ryssen är i full sving på nyheterna

En gång i tiden visade det sig att ljuden från en ubåt inte var ljud från en ubåt, utan från en taxibåt. Är lite försiktighet bland alla tvärsäkra uttalanden för mycket begärt?

Tjugosex år efter ubåtsjakten i Hårsfjärden konstaterade FOI 2008 (Totalförsvarets forskningsanstalt), att de ubåtsljud som uppfångats och som orsakade den största ubåtsjakten i svensk försvarshistoria (det släpptes 44 sjunkbomber, det sprängdes fyra kraftiga minor) med största sannolikhet härrörde från en – taxibåt.

Ett år tidigare hade den ryska ubåten U 137 gått på grund på Torhamnaskär i Gåsefjärden i den blekingska skärgården – läget var med andra ord extremt uppskruvat. Var grundstötningen ett misstag, eller en allvarlig kränkning?

Det var under alla omständig­heter extremt politiskt pinsamt för dåvarande Sovjetunionen. Att de ända sedan 1945 snokat innanför våra gränser var inte heller någon nyhet – lika lite som det faktum att Sverige (med hjälp av bland annat Nato) bedrev spaning och i vissa fall spioneri mot Sovjetunionen.

Det var kallt krig och Sverige var i vissa avseenden iskallt.

I dag bedriver till exempel USA spioneri av monumental omfattning, de avlyssnar de europeiska ledarnas privata mobiler – de kan läsa vartenda mejl du skrivit de senast tio åren.

Ryssarna är (givetvis) i svenska medier ändå alltid aggressivast, skickar in miniubåtar och sätter i land Spetsnazagenter..? Det står ju i tidningen. Det säger de ju på tv. Vi lever med rysskräcken.

Efter Hårsfjärden påstods vi ha sänkt en rysk ubåt, Olof Palme anklagades samtidigt för att medvetet ha låtit den komma undan, inte så få anser att det var en amerikansk ubåt – och flera duktiga konspirationsteoretiker hävdar att den (ryska ubåten) släpptes ut på grund av att det fanns en rysk spion högt upp i den svenska försvarsledningen. Några trodde också att det var ovanligt många flinka minkar i området som utlöste våra ubåtslarm.

När nu försvarsledningen släpper ”bilden”, ”beviset” på att indikationerna för främmande underrättelse är starka – ja då drabbas man ju av värsta déjà vu-upplevelsen. Sant eller falskt bli ju nästintill ointressant.

Låt oss säga att vi väljer att tro på deras tre starka indikationer – bilden är en av dessa. Varenda tv-kanal och varenda tidning publicerar den som ett ”bevis”. Och varenda reporter ser som sin uppgift att förklara hur rysk den ser ut.

Ingen kan säga säkert vad det där är (skottarna hävdar förmodligen att det är en avlägsen släkting till Nessie och det är ju en gissning god som någon) – men samtidigt: I söndagens Agenda och i flera morgonsändningar i måndags sade försvarsexperter och forskare och hökar, både i SVT och i TV4: ”Nejnej, det går ju verkligen inte att säga vad det där är för något (skrattskratt), men om försvaret säger att det är en ubåt så är det väl förmodligen det, och om det är en ubåt så tyder ju det mesta på att den är rysk – och allt tyder ju i det sammanhanget på att det är rysk militär underrättelsetjänst.” Gissningsleken är alltid rolig, men hör den hemma i nyheterna?

Forskaren och lektorn i strategi och försvarspolitik på Försvarshögskolan, Tomas Ries, skrattade och kluckade också: ”Nej, jag har sannerligen ingen aning om vad det är på bilden, självklart inte!” Bara för att två sekunder senare helt kallt konstatera: ”De (ryssarna) förbereder för något slags militär insats.”

Ryssland förbereder alltså ett militärt angrepp på Sverige. Det har man ju liksom på känn, menade bland andra Tomas Ries.

Själv vill man helst säga vare sig bu eller bä – förrän man vet något säkert. Verkar omodernt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.