Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Krönikor

Johan Croneman: Skildringen från Kärrtorp var en glidning i full fart på väg mot lögnen

Det fredliga mötet mot den ökande nazismen i Kärrtorp angreps med flaskor och våld av ett 30-tal nazister. Men SVT:s rapportering gav en annan – skrämmande nog – osann bild.

Aktuellts rapportering från nazi-attacken i Kärrtorp i söndags var närmast upprörande – och usel. Till sin 21-sändning hade man haft eoner av nyhetstid på sig för att täcka och reda ut händelserna, men det resulterade bara i ett högst otydligt mumlande. Och ett ordval som kräver en förklaring. Har de någon bra att komma med?

Från studion blev det särskilt otydligt: Studioreportern Bodil Appelquist talade lite allmänt om ”våldsamma bråk”, demonstranter som ”drabbade samman”, polisen ”lyckades inte hålla grupperna isär”. Vilka grupper pratar vi om här? Vilka var det som ”drabbade samman”. Jo, enligt Aktuellt och Bodil Appelquist "nazister och antinazister". Var det verkligen med sanningen överensstämmande?

Nej, så var det sannerligen inte. Det var en journalistisk glidning i full fart på väg mot lögnen.
Den här typen av otydlighet och mummel blir allt vanligare – och allt mer besvärande. Är det något man är rädd för att berätta och/eller beskriva? Tar man betäckning bakom objektiviteten...?

Ett fredligt möte, det kan inte ens kallas för en ”demonstration”, hade anordnats i Kärrtorp cent­rum. Det var mestadels Kärrtorpsbor, barnfamiljer, gymnasister från Kärrtorp gymnasium, pensionärer i området. Den ökade nazistiska närvaron i Kärrtorp med omnejd hade fått folk att reagera. Nu höll man torgmöte för att visa att man inte accepterade nazisternas aktiviteter i deras kvarter. Uppslutningen var till och med överraskande bra.
Plötsligt angreps mötet av ett 30-tal nazister, utrustade med påkar och sköldar. De kastade flaskor, knallskott, slogs, sparkades – sex poliser försökte ställa sig emellan. Familjer flydde med barn och barnvagnar, kaos, tumult, blod, skadade.

Detta var alltså enligt Aktuellt ”en antinazistisk demonstration som urartade”. Läs det citatet en gång till! Kärrtorpsbornas möte hade alltså ”urartat”. Jag undrar om någon närvarande känner igen sig i den beskrivningen. Urartat, hur då...? Hade de betett sig på något särskilt sätt, hade de sig själva att skylla? Stod de liksom där och provocerade nazisterna?

På text-tv kunde vi samtidigt läsa: ”Tumult vid antinazistmöte”.

Tumult?!

Var det Säpo som hade formulerat sig? Ja, på något sätt måste man kanske urskulda sig, och sin inkompetens och oförmåga att någon enda gång i förväg ha koll på vad som komma skall.
Vem är det som angriper vem? Aktuellts reporter på plats hade till slut fått tag på en representant för nätverket Linje 17, som deltog i manifestationen, och honom lyckades man också misstänklig­göra en smula: ”Använde ni våld för att försvara er?”, frågade reportern närmast uppbragt.

Samma dag, på DN Debatt, varnar Sveriges främsta expert på högerextremism Helene Lööw, tillsammans med två andra experter, för att polis och säkerhetspolis tittar åt fel håll och underskattar just högerextremism och nazism. Kärrtorp visar också att exempelvis Aktuellt och SVT flackar svårt med nyhetsblicken, komplett okunniga och faktiskt, än värre, lätt ointresserade. Mycket skrämmande.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.